Med rymdmat på menyn

Tuggmjölk och rymdyoghurt, låter det lockande?
I går fick studenterna på Rymdgymnasiet prova läckerheter gjorda för rymden.

KIRUNA2006-03-25 06:30
Att äta i rymden är komplicerat och kanske inget för en gourmand. Det slog Rymdgymnasiets elever fast när de på fredagen fick chansen att prova på äkta rymdmat. På menyn stod tuggmjölk och rymdyoghurt, två produkter som båda uppfyller rymdens krav på bra mat: den ska vara lätt, näringsrik, väl förpackad och hållbar i rumstemperatur i minst två år. <br>&nbsp;? I rymden lever man i ett tyngdlöst tillstånd. Det gör att skelettet urkalkas och musklerna förtvinar, berättar Minja Dolfe, ordförande i Rymdgymnasiets förening Astrogruppen som arrangerade mattestet. <br>&nbsp;? Därför är det jätteviktigt att astronauterna får i sig kalcium. <br>Läskig konsistens<br>Det var när Minja Dolfe läste om rymdmat i en tidning som hon fick idén om en provsmakning. Hon kontaktade Arla som utvecklat produkterna och fick klartecken från dem att sätta samman en testpanel. <br>&nbsp;? Det är en kul! Att varva undervisningen med roliga inslag är helt perfekt, säger hon. <br>Den 16 man och kvinnor starka panelen fick först göra ett blindtest med fyra olika yoghurtsorter. Att urskilja vilken av sorterna som var rymdyoghurt visade sig vara ganska enkelt. <br>&nbsp;? Rymdyogurten hade läskig konsistens och var inte god, säger Michaela Nyhlén som går första året på Rymdgymnasiet. <br>Tuggmjölken en succé<br>Tuggmjölken däremot blev en succé. <br>&nbsp;? Mjölken var helt klart över förväntan, jag trodde den skulle vara torr och tråkig, kommenterar Michaela Nyhlén. <br>&nbsp;? Den smakade som chokladägg.<br>Mjölken inte bara smakade chokladägg, den såg även ut som ett godisägg. Och kontentan blev att rymdeleverna faktiskt kan tänka sig att köpa tuggmjölken om den skulle säljas i vanliga affärer. Ett ägg motsvarar ungefär ett glas mjölk och ger därmed en ordentlig kalciuminjektion. <br>&nbsp;? Det här var jättekul. Det var en upplevelse att få testa de här produkterna, avslutar Michaela Nyhlén. <br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om