Med charter mot rymden
Nedräkningen är avslutad - avtalet är undertecknat.Ett steg närmare förverkligandet av bemannade rymdfärder från Kiruna är taget.- Det här är början på ett långt och mödosamt arbete, säger Olle Norberg, Spaceport Sweden.
Så kan kanske gårdagens historiska händelse bäst beskrivas. Virgin Galactic, ett företag sprunget ur skivbolaget Virgin och miljardären sir Richard Branson, undertecknade ett avtal med Spaceport Sweden, ett samarbete mellan Rymdbolaget, Icehotel, Luftfartsverket och det kommunala näringslivsbolaget Progressum. Därmed är grunden lagd för privatpersoners möjligheter att åka ut i rymden från Kiruna.
- Vi måste dock ha respekt för allt det arbete som återstår, säger Olle Norberg, chef för Esrange och talesperson för Spaceport Sweden.
- Nu gäller det att jobba gentemot myndigheter, inte minst Luftfartsstyrelsen, för att få farkosten licensierad.
Officiellt undertecknande
Hur betydelsefullt är det här för Kiruna?
- På en skala mellan ett och tio - tolv! utbrister en glad Olle Norberg.
Det officiella undertecknandet av avtalet ägde rum i Arena arctica. En av dem som fanns på plats i Kiruna, förutom näringsminister Maud Olofsson, var Will Whitehorn, VD för Virgin Galactic. Enligt honom är det Kirunaaktörernas entreprenörskap och välvilja som möjliggjort affären.
- Svenska rymdbolaget skickade först ett brev och ringde
senare upp oss. Jag var mycket skeptisk i början, avslöjar Will Whitehorn.
- Vi har nämligen ingen avfrostningsutrustning på farkosten. Men luften är så torr och kall här i Kiruna så det visade sig inte vara något problem. Helt övertygad blev jag efter en natt på ishotellet. Då insåg jag att vi kan flyga i höjd med ett norrsken.
Kiruna är platsen
Det som avgjorde saken till Kirunas fördel var läget, faciliteterna och kringaktiviteterna. Geografin borgar för spaning på såväl norrsken som midnattssol och en strålande utsikt från 130 kilometers höjd: Spetsbergen i norr, Lofoten i väster, Ryssland i öster och Stockholm i söder. De flesta faciliteter finns redan tillgängliga, till exempel hangaren Arena arctica och Kiruna flygplats, och kompletterande äventyr finns att få på Icehotel, av fjällvärlden och gruvverksamheten.
Något som kan ställa till problem är att få farkosten licensierad och få de tillstånd som krävs för flygningarna.
- Farkosten är inte definierad i dag, det är ingen raket och det är inget flygplan. Men den svenska regeringen verkar positiv, det framkom inte minst av ministerns tal, säger Will Whitehorn.
Glad minister
Jo, Maud Olofsson, både rymd- och turistminister, var till synes entusastisk över satsningen.
- Det här är ett exempel på sant entreprenörskap, säger Maud Olofsson.
- Jag välkomnar samarbetet och öppnandet av Spaceport Sweden, det är en fantastisk attraktion. Kiruna är verkligen i rörelse och jag lovar att göra mitt bästa för att den här drömmen ska bli sann.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!