Matlagning på hög nivå

Besöksnäringen är en genomfartsbransch med låg status och ännu lägre löner.  Det är en bild som nu ska suddas ut när en ny högskoleutbildning startas i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala.

KIRUNA2008-02-20 01:45
-Besöksnäringen är den snabbast växande näringen i världen just nu och vi har en produkt som är outnyttjad - måltidsupplevelsen. Men just nu är kompetensen i branschen låg, sa Ulla Blomqvist från Umeå universitet när hon presenterade utbildningen.Den kände kocken Gert Klötzke som har lett svenska kocklandslaget till två OS-guld är professor i gastronomi vid Umeå universitet. Det är han som har lagt grunden till utbildningen.-Tack vare honom håller staben av extralärare högre klass än utbildningen i Grythyttan, säger Ulla och nämner namn som Mathias Dahlgren på Grand Hôtel och Marcus Samuelsson på Aquavit.En helhet
I utbildningen ser man på måltiden som en helhet där mat, dryck och värdskap, eller storytelling, är viktiga ingredienser. -Värdskap handlar om att kunna berätta något om maten eller vinet man serverar. Det handlar alltså om att veta var renen kommer ifrån och var hjortronen är plockade. Enligt Ulla Blomqvist förhöjer värdskapet upplevelsen av en middag, vilket är extra viktigt när man har internationella gäster eftersom de ofta kräver mer av sin matupplevelse.-Dessutom höjer det statusen på branschen. Vi här uppe har inte det här naturligt, utan vi måste jobba extra mycket med just värdskapet, säger hon.På distans
Den tvååriga högskoleutbildningen är en distansutbildning med fyra olika inriktningar: småskalig livsmedelsproduktion för turism och handel, kvalificerad kockutbildning, grundläggande utbildning i hotellmanagement och grundläggande utbildning inom matsal och sommelier.Utbildningen Programmet för turism, gastronomi och hospital management är en högskoleutbildning på distans och de olika inriktningarna har olika behörighetskrav. Sista anmälningsdag till höstterminen är 15 april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om