Personalen har vänt sig till Arbetsmiljöverket i flera omgångar.
– Men det blir ju inte bättre. Så nu går vi fyra stycken, säger en av de avgående enhetscheferna som vill vara anonym.
Hon målar upp en bild av oreda i alla led inom hemstödsavdelningen, det som tidigare kallades för hemtjänsten.
– Vi fick presenterat för oss hur ineffektiva vi var och att vi inte klarade av planeringen. Det är mycket att de söker fel och säger att det här och det här gör ni fel, men samtidigt får man ingen hjälp att reda ut det.
Den avgående enhetschefen berättar att det sker många missar och att det är gamla människor som behöver hjälp som blir lidande. Ofta är det flera olika vårdbiträden som kommer på en dag, personal som ibland inte klarar av språket och delegeringar av medicin.
– När vi vet att folk inte får den hjälp de ska få, att de inte får medicinen av människor med delegering, att de inte får personal som klarar uppdraget, då är det himla svårt att vara ansvarig. Har man då inte stödet uppifrån, att man förstår att det här är svårt, då blir det ännu svårare, säger den avgående enhetschefen.
Irene Sikku är tillförordnad avdelningschef för kommunens hemstöd. Hon har ingen förklaring till varför fyra av sex enhetschefer väljer att lämna sina chefsuppdrag
– Ja det vet jag faktiskt inte, säger hon.
Hur ser du på att de slutar?– Om man känner att man inte vill jobba som chef så ska man kliva av, och det beslutet har de ju tagit.
Vad innebär det här för hemstödsavdelningen?– Det innebär att jag får rekrytera nya chefer.
Irene Sikku är just nu inne i en rekryteringsprocess av nya chefer och vill inte kommentera den. Att det finns flera anmälningar till Arbetsmiljöverket kommenterar hon så här:
– Vi jobbar med arbetsmiljöfrågor hela tiden, är det så att man upplever att man inte har en bra arbetsmiljö så åtgärdar vi det naturligtvis.
Hur har de åtgärderna sett ut?– Det kan vara att man får stöd som chef, till exempel handledning.
Är det inte märkligt att fyra av sex enhetschefer väljer att sluta?– Nja, märkligt och märkligt, man måste som chef få ta det beslutet om man känner att man inte längre vill ha det uppdraget. Man måste givetvis känna att man fixar det jobbet och att man vill vara kvar och driva det som arbetsgivare. Vill man inte det så ska man givetvis inte vara kvar, säger Irene Sikku.