– Många känner nog ett särskilt engagemang här, för det är inte ens självklart att man får ha en säker graviditet och förlossning i Sverige - som är ett av världens rikaste länder, säger Sofia Rantatalo, Kirunamamma.
Under lördagen anordnades barnvagnsmarscher runt om i landet. Initiativtagare och organisatör på det nationella planet är RFSU. Syftet är att uppmärksamma - för att framöver stoppa - mödradödligheten i världen. Alla kvinnor ska helt enkelt ha rätt till en säker graviditet och förlossning.
Ett femtiotal vuxna, och förstås en hel del barn, deltog. Att marschen blev av överhuvudtaget beror på att RFSU skrev om saken i Facebookgruppen "Rulla vagn i Kiruna". Sofia Rantatalo och Magda Olofsson som är med i gruppen nappade.
Tidningen frågar dem om de var oroliga under sina graviditeter med tanke på avståndet till Gällivare sjukhus. Magda Olofsson berättar att hon var det eftersom sonen Harry var beräknad till mars.
– Under den natt det var dags var det snöstorm och man var riktigt orolig. Det hade ju varit mycket skönare att kunna åka till sjukhuset här än att vänta ut stormen, som sjukvårdspersonalen i Gällivare ville, säger hon.
Sofia Rantatalo födde i Stockholm eftersom familjen bodde där då. Hon berättar att blivande mammor var oroliga där också eftersom två förlossningsavdelningar nyligen hade stängts och de andra ofta var fulla. Hon påpekar att människor uppenbarligen vill skaffa barn och menar att alla måste ha tillgång till säker sjukvård.
– Att skaffa barn ska inte vara något man gör "trots omständigheterna", säger Sofia Rantatalo.
Om ni ska skaffa fler barn, kommer ni försöka planera så att barnet föds på sommarhalvåret?– Ja, det känns mycket säkrare, säger Magda Olofsson.
Hon påpekar att fler barnläkare behövs på orten och berättar att man kan få vänta länge på att göra obligatoriska undersökningar på BVC just för att läkare med rätt kompetens inte alltid finns på plats.
Hon tycker också att det är problematiskt att kvinnor som drabbas av förlossningsskador inte får bättre vård. Personalbristen inom sjukvården, som sannolikt orsakar en del av de problem som drabbar mammor och barn, borde mötas med satsningar.
– Det är bara att höja lönerna, säger hon.
Sofia Rantatalo fyller i:
– Avstånd till sjukhus är kanske inte alltid det allra viktigaste. Utan det viktigaste är ju att vården är säker, just för att undersökningar ska kunna göras, på rätt sätt och i rätt tid, säger hon.
Sanna Inga Poromaa deltog i marschen eftersom hon tycker frågan är viktig. Hon berättar att hennes senaste förlossning var komplicerad.
– Om vi inte hade den vård vi har i Sverige skulle jag inte ha överlevt, säger hon.
Hanna Fredriksson har två barn och vill inte skaffa fler.
– Det har med sjukvården här att göra, det känns för otryggt, säger hon.
Lisa Ryhänen är engagerad i Feministiskt initiativ och höll tal vid Folkets hus innan marshen drog igång. Hon menar att de här frågorna är viktiga, både globalt och lokalt. Hon tycker bland annat att politiker med inflytande över sjukvården i Sverige måste ta bättre hänsyn till lokala villkor.
– Avstånd ska inte avgöra liv, säger hon.
Malin Järvinen, också engagerad i Feministiskt initiativ, håller fram det motsägelsefulla i att Kiruna kommun vill växa samtidigt som den lokala sjukvården utarmas.
– Politikerna som styr över sjukvården motarbetar oss, säger hon.