Jörgen Olsson, den tidigare finansmannen inom bankvärlden, kan idag titulera sig gruvägare. Han står bakom återöppnandet av koppargruvan Copperstone, tidigare Viscariagruvan, strax utanför Kiruna. Om planerna går i lås ska första kopparleveransen ske om två år.
– När jag kom hit i maj 2020 så hade vi alltså 52 miljoner ton kopparbärande berg i marken som vi prospekterat fram. Vår fyndighet, storleken på den här fyndigheten är redan dubbelt så stor. Vi har inget stopp på våra kopparådror, vare sig på djupet eller bredden. Detta är en fantastisk fyndighet, säger Jörgen Olsson, som är styrelseordförande i bolaget.
När du sitter här idag, tre år senare, hur känner du för din investering?
– Det är nog bland det roligaste jag gjort i mitt liv. Men jag är fortfarande skakig i kroppen och vissa kvällar får man lägga sig och sedan gå upp igen, ta lite knäckebröd och mjölk för att det är magsyra, säger han.
– Det är mycket av ett riskprojekt, enorma summor pengar. Det är inte bara att du ska få miljötillstånd, nästa punkt är ju att du ska få klart din finansiering. Sedan måste du använda dina 5-6 miljarder på rätt sätt och få igång det hela. Slaget är inte avgjort än på många, många år. Om du kommer tillbaka om fem år, då ska vi ha varit uppe i drift ett par år. Det är först då man ser om man kan sluta käka knäckebröd om nätterna.
Hela investeringen startade med ett uppvaktande besök på Jörgen Olsson kontor i Stockholm.
– Ett antal personer kom till kontoret och försökte attrahera till den här investeringen. Jag trodde aldrig, aldrig att jag skulle ägna det en tanke. Det jag hade i huvudet var de stora konkursrubrikerna efter Northland. Jag tänkte, det där går inte. Men något fastnade ändå. Jag har ingen aning om varför men det blev en fluga i huvudet som bara sätter sig där, säger Olsson.
Via en bekant fick han kontakt med familjen Lundin bakom svensk-kanadensiska Lundin mining. Och där började hans inlärningsresa.
– Jag kunde ingenting om koppar, gruvverksamhet eller hade ingen koll på vare sig geologi eller metallurgi. Jag ringde nu framlidne Lukas Lundin. Han trodde att det var ett Candid camera-samtal. Jag var otroligt dåligt påläst, ringde och sa: Tjena Lukas. Du, koppar är det något att ha? Han tyckte jag var en idiot först. Men det får man bjuda på, säger Jörgen Olsson.
Det första samtalet blev många fler. Jörgen Olsson började förstå värdet av koppar och dess breda användningsområde. Han byggde upp en kunskapsbank via undersökningar. Till slut var han övertygad.
– VI behöver mer koppar än vad som produceras i världen. Europa importerar koppar. Behovet kommer att öka med 10-15 procent över en tioårsperiod.
Den 17 april 2020 var han på ett första besök till gruvområdet. En månad senare klev han in som styrelseordförande. Han har fått med sig kapitalstarka medfinansiärer förutom eget kapital.
– I bara aktier har jag lagt in ungefär 25 miljoner kronor. Jag är idag en av de större ägarna i bolaget. Vi har fem av Sveriges större miljardärer i vår aktieägarlista. Vi har gjort sex emissioner de här tre åren och på totalt 750 miljoner kronor. Vi har också lånat 25 miljoner från Norrlandsfonden.
Ni är stadd i kassa?
– Bolaget har pengar. Vi hade 330 miljoner kronor i kassan 31 december och kvartalsrapporten kommer den 11 maj så då får vi se kassan igen, säger Jörgen Olsson.
Han understryker dock att det är ett högriskprojekt men att han funnit en väg att hantera risken på.
– Jag är 62 år och även om jag käkar en massa knäckebröd på nätterna så vill jag faktiskt göra allt för att riskminimera. Jag har köpt en enorm massa data. Vilka gruvor i världen har öppnat under de senaste 25 åren och varför har de gått i konkurs? Många har gått i konkurs, säger Olsson.
Jörgen Olsson menar att det finns två huvudsakliga problem vid gruvuppstarter.
– Analysen har visat sig vara snorenkel. Det är två saker som gör att en gruva går i konkurs en eller två gånger. Ett, de har för lite pengar. Då tvingas man göra en dålig gruvdesign. Man använder inte sunt förnuft. Det kostar minst en miljard att komma till öppning av en gruva. Sedan måste du har minst 5 miljarder till.
Olssons filosofi är att ha nyckelpersoner i en kärnorganisation på plats redan nu. På plats finns till och med en anrikningschef - år innan anrikningsverket står klart.
– Här anställer jag människor från lokala gruvbygden. Folk är från Boliden, LKAB och Kaunis iron. Vi vill ha folk här som kan sina saker, som är angelägna och ska leva med det de säger. lägger du ut pengar innan riskminimerar du något så alldeles otroligt. Vi är idag 32 heltidsanställda men sen har vi upp till 30 heltidsanställda konsulter. Från tid till annan betalar vi för 50 personer varje månad.
Bara utgifter i nuläget alltså.
– Enligt våra kvartalsrapporter ligger lönekostnaden på 3-5 miljoner kronor. Vi har ett kassaflöde på allt mellan 18-27 miljoner kronor varje månad. Borrningar kostar också pengar. Vi skickar en massa material till laboratorium. Spenderar vi pengar rätt så är vi säkra på att vi får en riskminimerad gruvöppning.
Nyligen lämnade Copperstone in ytterligare kompletteringar till Mark- och miljödomstolen i Umeå som handlägger och beslutar om miljötillståndet. Domstolen har velat få mer information rörande utsläppsvatten från koppargruvan.