Malmkroppen under Kiruna ska kartläggas med ny metod

Tillsammans med LTU-forskare ska LKAB kartlägga hur malmkroppen i Kirunaområdet ser ut. Det fyraåriga projektet startar till hösten.

Vy över gruvstaden Kiruna där LKAB och LTU ska genomföra ett projekt med start under hösten.

Vy över gruvstaden Kiruna där LKAB och LTU ska genomföra ett projekt med start under hösten.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-08-19 12:21

Forskare vid Luleå tekniska universitet ska tillsammans med LKAB ingå i ett projekt för att få ett helhetsgrepp kring malmkroppen runt Kiruna. De ska sammanställa alla tillgängliga data i en modell för att få reda på hur berggrunden ser ut på djupet.

Projektet startar till hösten och ska pågå i fyra år där området som kartläggs sträcker sig från Kurravaara till Kalixforsbron. De ska använda sig av så kallad Common Earth modelling och genom det kan man få fram detaljerad information kring hur jordskorpan i området är uppbyggd.

– Det är nytt i Europa att göra kartläggningar med den här metoden. Common Earth modelling är ett ganska nytt område, som är perfekt för geologer och geofysiker att samarbeta kring, säger Tobias Bauer, biträdande professor i malmgeologi vid LTU och ledare för projektet Common Earth modelling of the Kiruna mining district”, i ett pressmeddelande.

Tidigare har forskare vid LTU gjort en 3D-modell av Skellefteåfältet, där det finns 80 malmkroppar. Tanken är att modellen av Kirunaområdet ska bli mer omfattande och avslöja vad som finns under marken, ned på ett par kilometers djup.

– LKAB ser detta samarbete som ett tekniksprång som kan leda till nya malmfynd framförallt på stort djup. Att kombinera vår kunskap och data från området kring Kirunagruvan med övriga tillgängliga data till en 3D-modell möjliggör effektiv prospektering, säger Jan-Anders Perdahl, sektionschef för prospektering på LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!