Lyckat försök att vända sköterskeflykt

Svår sköterskebrist tvingade region Gävleborg att tänka om. På bara ett halvår har man har vänt trenden vid länet akutmottagningar. Nu knackar sökande på dörren och man nyanställer.Metoden: kortad arbetstid med bibehållen lön.

Akutmottagningen vid Gävle sjukhus är pilot för en lyckad satsning på sköterskor. Från stor sköterskebrist till många nyanställningar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Akutmottagningen vid Gävle sjukhus är pilot för en lyckad satsning på sköterskor. Från stor sköterskebrist till många nyanställningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kiruna2018-10-07 06:00

Sköterskeflykten har pågått under flera år och ledde till en verksamhet som inte höll. På båda akutmottagningarna i Gävleborg, Gävle och Hudiksvall, var det kris. Under förra sommaren, 2017, eskalerade situationen.

– Vi klarade inte att driva runt verksamheten. Ett 20-tal sjuksköterskor sa upp sig. Vi var tvungna att göra något, säger Fredrik Leinonen, vårdenhetschef vid Akutmottagningen i Gävle.

Det man valde att göra var att införa en ny arbetstidsmodell.

– Arbetsbelastningen är som högst kvällstid. Då söker de allra flesta vård. Vi har infört arbetstidsförkortning. Man jobbar sex timmar istället för åtta timmar, säger Leinonen.

– Alla börjar nu 15.30 och jobbar till 22. Eftersom vi har högst tryck på kvällarna så har vi högre bemanning på kvällarna. Vilket gör att man arbetar i genomsnitt fler kvällar än många andra medarbetare gör på sjukhuset. Då blir det en bra gest från arbetsgivaren att försöka göra något åt arbetsmiljön.

Och det har givit resultat. Den nya arbetstidsmodellen sjösattes för ett halvår sedan, 1 april, och redan kan Fredrik Leinonen konstatera att målet för detta år redan är uppfyllt - med råge.

– Vi hade en målsättning att vi skulle försöka rekrytera 10 stycken sjuksköterskor under året, 2018. Det har vi nästan fördubblat. Vi har anställt 17 stycken sköterskor i dagsläget och har ytterligare två ansökningar från sjuksköterskor som sökt sig till oss. I bemanningstal är vi hemma, säger Fredrik Leinonen.

Under sommarmånaderna kör man dock efter det gamla systemet. Arbetstidsmodellen är ett pilotprojekt som sträcker sig över två år. Det ska dessutom utvärderas under våren. Den nya modellen bidrar dessutom till att Regionen kan göra sig oberoende av hyrsköterskor.

– Det har givit frukt och jag tror att det är många bäckar små som påverkat det. Arbetstidsmodellen är en sak. Men en väldigt stor faktor i det här är att personalen pratar gott om arbetsplatsen för att man är nöjd med arbetstidsmodellen. Det leder i sin tur att vi rekryterar enklare och nya grupper av människor som från kommuner och andra avdelningar på våra vårdinrättningar, säger Fredrik Leinonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om