Under förra veckan förekom felaktiga uppgifter om att SAS, som flyger kommersiell trafik mellan Kiruna och Arlanda, planerade att ställa in flygavgångarna från och med i måndags.
Freja Annamatz, presschef för SAS Sverige, säger att SAS fortsätter flyga sex dagar i veckan.
– Med tanke på den rådande situationen för vi en ständig dialog med alla våra destinationer och ser kontinuerligt ser över vårt trafikprogram. Men har inte några planer på att sluta flyga till Kiruna i dagsläget, skriver Annamatz.
I början av april utsågs Kiruna till en av de orter som innefattas av en temporär tillfällig allmän flygplikt. Trafikverket gjorde en skyndsam upphandling av samhällsnödvändiga flygtransporter som vanns av Amapola Airlines. SAS meddelade kort därpå att de fortsätter att flyga rutten kommersiellt, och Amapola kopplades bort.
Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger, att kommunen har fått lugnande besked från SAS om att bolaget fortsätter att flyga till Kiruna.
– Skulle detta förändras har vi fått löfte om att informeras om förändringar två veckor innan. Då är kommunen beredd att agera, säger Selberg.
Att agera innebär enligt Selberg att köpa tomma flygstolar för att säkra rutterna. Han menar att Trafikverkets upphandling om samhällsnödvändiga flygtransporter var undermålig då det var mindre plan med 50 platser, lång restid och flera mellanlandningar och avsaknad av godstransport.
– Vi köper såklart inga flygstolar om vi inte måste. Men det är inte aktuellt med fem timmars restid och tre mellanlandningar, säger Selberg som har planer med näringslivet att säkerställa avgångarna.
Även landshövding Björn Nilsson ser helst att SAS fortsätter trafikera rutten.
– Med SAS är planen är tillräckligt stora att folk inte sitter så tätt och de kan frakta gods, säger landshövdingen.
Enligt landshövdingen är det cirka 30 personer som åker varje sträcka, och att det rör sig om akutgods och samhällsviktiga personer.
– Att resa till Arlanda på fem timmar kan vara ok för många. Men för läkare och annan sjukvårdspersonal som jobbar vissa dagar i Kiruna, och som man kan vara helt beroende av sätter sig inte på ett fullt plan med 50 sitsar och tre mellanlandningar. Då kommer de inte alls, säger landshövdingen.
Ifall SAS väljer att lägga ner rutten i framtiden träder Trafikverkets tidigare upphandling in enligt landshövding Björn Nilsson.