LKAB:s vd: Utan prospektering dör gruvan

Ett gruvbolag som inte prospekterar är ett gruvbolag som ser slutet. Och tillståndsprocessen för att starta gruvor måste bli mer förutsägbar. Vi intervjuade Jan Moström en månad efter ödesbeskedet om malmkroppen i Kiruna.

Jan Moström har uttryckt att framtidens gruvbrytning i allt större utsträckning bör vara automatiserad med färre personer under jord. Så en lastare av den här modellen som nu arbetar på 1365 meters huvudnivå kan vara ett minne blott i framtiden.

Jan Moström har uttryckt att framtidens gruvbrytning i allt större utsträckning bör vara automatiserad med färre personer under jord. Så en lastare av den här modellen som nu arbetar på 1365 meters huvudnivå kan vara ett minne blott i framtiden.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2018-11-28 05:00

Drygt en månad har gått sedan LKAB:s vd Jan Moström gick ut med beskedet att malmkroppen under Kirunavaara inte ser ut på ett sånt sätt att en djupare huvudnivå så som vi känner till dem idag är ett alternativ. Ett besked som snabbt tolkades som att malmen är slut, men som vid närmare granskning snarare visar att LKAB suttit lite för bekvämt i båten. I förra veckan gick gruvlobbyisten och professorn i malmgeologi vid LTU Pär Weihed ut i en debatt artikel och kallade LKAB:s beslut att på 80-talet lägga ner prospekteringen för ett "historiskt felbeslut". Hos många har de senaste veckorna väckt ett nytt intresse i gruvans eventuella framtid, men för Jan Moström har det med hans egna ord varit "helt vanliga veckor".

– Förstå mig rätt, men vi har mycket att göra i bolaget och vi jobbade, redan före vi gick ut med prospekteringsresultaten, med vår kontinuerliga verksamhet. Sedan driver vi ett antal stora investeringsprojekt som tar mycket tid och kraft från min sida. Så det är inte så mycket som ändrats.

Det har inte dykt upp nya frågor?

– Egentligen inte, det har varit några följdfrågor, men nej det har inte varit så många reaktioner efteråt.

Den nuvarande stadsomvandlingen, rivningen av nuvarande Kiruna centrum och flytten som påverkar tusentals kirunabor påverkas inte av de nya prospekteringarna. Den fortskrider som planerat. Men hur blir det i framtiden?

Blir det en framtida ny stadsomvandling?

– Det är väl en förhoppning vi har. Jag har. Och det är därför vi investerar i prospektering och fortsätter investera i nya produktionssystem. Fortsätter vi att bryta Kiruna så har jag svårt att se att vi inte kommer att påverka stan. Men i vilken omfattning går inte att säga idag. Det är 5-10 år bort.

Att lägga ner prospekteringen pekas ut som ett "historiskt felbeslut" av Pär Weihed. Var nedläggningen av prospekteringen just det, ett historiskt felbeslut?

– Man kan väl säga så här, jag kan hålla med i den uppfattningen av ett gruvbolag. Om gör liknelsen med ett skogsbolag, slutar man prospektera eller för den delen slutar man återplantera skog, då ser man ett slut på bolaget. Det är prospekteringen som rimligen ska skapa lika mycket mineraltillgångar som de man bryter ut. Görs inte det kommer vi till en tidpunkt då bolaget tar slut. För det är ju så att mineralreserven är den enda reella tillgången ett gruvbolag har.

När Jan Moström klev in som vd 2014 efter att Lars-Eric Aaro fått sparken var redan prospekteringsavdelningen uppstartad – med fokus på området runt Svappavaara. Under Moströms ledning har prospekteringen prioriterats upp och nyligen anställdes Pierre Heromaa som direktör för avdelningen. Strax efter kom prospekteringsresultaten som presenterades i oktober.

Jag förstår någonstans att det är omöjligt att uppskatta, men 30 år av missad prospektering vilka konsekvenser får det?

– Som du säger är det svårt att ha någon uppfattning i det. Det kunde ha varit 30 år av att man inte hittat någonting och 30 år av att ha hittat mycket. Men återigen är prospektering det som säkerställer ett hållbart gruvbolag för utan mineraltillgångar kan inte verksamheten fortsätta.

Pär Weihed presenterar siffran 300-400 miljoner kronor per år i återinvestering av prospektering, hur rimlig är den kostnaden?

– Ja, om man tittar på omfattningen av LKAB:s verksamhet och de volymer vi bryter så är det väl kanske inte helt fel. Kanske är det till och med, med tanke på att vi inte prospekterat på så lång tid, lite i underkant. Prospektering är väldigt dyrt.

Tillståndsprocessen för gruvbrytning uppfattas av sakkunniga och experter inom gruvbrytning för komplicerad och har kallats rättsosäker.

Weihed säger att processen måste bli mer förutsägbar, håller du med?

– Jag håller fullständigt med om det, säger Moström som är ordförande i branschorganisationen Swemin.

– I dag har vi ju inte enligt vår uppfattning en effektiv och rättssäker tillståndsprocess. Egentligen är det ganska enkelt att beskriva problemet: Vi kan inte utifrån när vi startar processerna inte förutsäga utgången eller tidsutsträckningen. Vilket någonstans vore grunden i en rättsstat, för detta är trots allt en rättsprocess med en domstol som ska döma.

Vad är vägen framåt?

– Ja det är nog två delar som är viktiga och den ena biten är att olika delar av lagstiftningen bör ses över, det kanske är tid att ersätta miljöbalken med en hållbarhetsbalk. För den andra biten är ju att syftet är att sätta motstridiga intressen mot varandra och det är ju framförallt markanvändningsfrågorna som är problematiska. Där bör man titta hur de ska hanteras sett till prioritet och bedömning.

Den 12 december håller LKAB styrelsemöte.

Vilka blir huvudfrågorna?

– Det tar vi efter mötet.

Men de är klara?

– Ja vi försöker ha god framförhållning.

Känner du dig förberedd?

– Alltid.

LKAB:s 2018

9 november: LKAB skriver avtal om köp av nytt hotell i Kiruna nya centrum. Kostnaden är 600 miljoner kronor.

6 november Delar av LKAB:s verksamhet i Malmberget planeras att läggas ut på entreprenad. Facket är starkt kritiska och anställda oroliga.

26 oktober Jan Moström kallar till presskonferens där direktören för prospektering Pierre Heeroma visar en bild över hur bolaget nu tror att malmkroppen sträcker sig. Beskedet är att det inte kommer att bli någon ny huvudnivå i djupet. Att LKAB visade positiva siffror i sin kvartalsrapport med produktionsökning och ökat rörelseresultat samt nettomsättning hamnar i skymundan av beskedet.

11 oktober Anders Björnström, vd för LKAB Malmtrafik får sparken med omedelbar verkan. Motivering var bristande ledarskap och Björnström själv beskrev beskedet som "en blixt från klar himmel".

10 oktober LKAB köper det brittiska familjeföretaget Francis Flower vars huvudområde är förädling av industrimineraler.

28 september Produktionen i Svappavaara stoppas fram till januari 2019 efter att rostangreppen visat sig värre än vad som först befarats. Stoppet beskrivs som en allvarlig störning, men inte en katastrof.

14 september LKAB Fastigheter presenterar höjd ersättning för de som tvingas flytta. 1700 hushåll i Malmfälten omfattas och får istället för två månadshyror och flytthjälp upp till sex månadshyror och flytthjälp när de tvingas lämna sina bostäder på grund av gruvverksamheten. Ersättningen gäller inte retroaktivt

28 augusti LKAB överlämnar det färdigbyggda stadshuset Kristallen till kommunen. Prislappen slutade på 600 miljoner kronor och 1000 personer med 14 olika nationaliteter har varit inblandade i bygget.

20 augusti Ett öppet brev cirkulerar på LKAB:s intranät där en anställd beskyller Jan Moström för dödsolyckan i Svappavaara. Besparingar som ansträngde olika organisationer pekas ut som orsaken till att olyckan kunde inträffa. Moström säger i ett mejl att han svarat medarbetaren direkt.

14 augusti 50 tåg på 6500 ton vardera

28 juli 21-åriga Julia Markström omkommer i en fallolycka på kulsinterverket i Svappavaara. Det visar sig att hon fallit igenom en rostig gallerdurk.

4 juli LKAB hoppas kunna utvinna fosfor ur gruvavfall från järnmalmsbrytningen. Pilotanläggningar ska driftsättas 2019-2020 och det ska ge LKAB en bredare bas att stå på. Fosfor används bland annat i konstgödsel.

27 juni Gruvstadspark 3-avtalet klubbas i kommunfullmäktige. Avtalet hade sedan tidigare varit på återremiss påkallad av oppositionen. Avtalet är reglerar bland annat ersättning för fjärrvärmenätet som rivs under stadsflytten.

27 juni Satsningen Sustainable Underground Mining sjösätts, där LKAB, ABB, Volvo Epiroc och Combitech tillsammans satsar miljarder på att ta fram teknik för framtidens gruva. Syftet är att utveckla tekniska lösningar som ska ersätta de som används på dagens huvudnivå i LKAB:s gruvor.

20 juni Första spadtaget tas för Hybrit vilket är ett projekt för att ta fram fossilfri stålproduktion och är ett samarbete mellan LKAB, SSAB och Vattenfall. Pilotanläggningen ska ligga i Luleå vid gamla NJA-kajen.

26 april LKAB redovisar rekordhög produktionsvolym. Styrelseordförande Göran Persson är strålande glad när LKAB redovisade en intäktsökning från 5,5 miljarder till 6,2 miljarder.

12 april En ny övervakningsskandal briserar i Malmberget. Ett antal chefer ska ha övervakat anställda och tagit tid på produktionstakten.

12 april LKAB meddelar planer på att bygga 1500 bostäder som ett led i uppbyggnaden av nya Kiruna. En satsning som bedöms kosta ett tvåsiffrigt miljardbelopp.

9 april Detaljplanerna i nuvarande Kiruna centrum som måste konverteras från bostadsområde till industriområde antas av ett extrainsatt kommunfullmäktige.

26 mars Socialdemokraterna har efter ett partimöte kommit överens och de oroliga rösterna har stillats. Det ser nu möjligt ut att anta detaljplanerna.

21 mars LKAB samlar facket för besked om varsel efter att detaljplaner för Kirunas nuvarande centrum skickats på återremiss. LKAB har tidigare skickat brev till Kiruna kommun om vikten av att anta detaljplanerna. Men oppositionen med Gunnar Selberg (C) i spetsen och med en tveksam Roger Suup (S) skickade detaljplanen på återremiss. LKAB hävdade att om detaljplanerna inte antogs innan sommaren så riskerade bolaget att bryta mot sitt miljövillkor något som skulle få långtgående konsekvenser för bolagets verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om