Det handlar om Per Geijermalmen som ligger strax utanför Kiruna. I malmen gömmer sig även fosfor och sällsynta jordartsmetaller som behövs internationellt. Prospekteringsarbetet visar att fyndigheten är Europas störst kända. En gruva kan bli aktuell i framtiden.
– Prospekteringen är inte färdig. Vi har många borrmetrar kvar av Per Geijer. Vi har prospekterat 30 procent av det vi behöver göra.
Just nu håller man samråd inför gruvbolagets ansökan om bearbetningskoncession. Koncessionsansökan ska in i juni i år.
– Vi är ute efter att få access, att kunna få utreda mineraliseringen av Per Geijermalmen. Där behöver vi besvara hur vi tänkt bryta, vilken påverkan det kan bli, miljökonsekvensbeskrivning. Finns risker som vi missat så tar vi in det i ansökningsunderlaget, säger Michael Palo, produktionsdirektör vid LKAB.
För att kunna ansöka måste samråden hållas med allmänhet och andra intressenter.
– När vi har haft alla samråd så kommer vi att lägga in en ansökan till Bergstaten senast i juni då vi väntar oss att de börjar gå igenom underlaget och tar nästa steg. Då är det upp till Bergstaten att svara på hur de kommer att hantera vår ansökan. Ansökan kommer ju efter juni att ligga hos Bergstaten, det är nästa steg.
Anders Lindberg, presschef hos LKAB, betonar att gruvbolaget ännu inte vet hur och var man ska ta upp råvarorna.
EU-kommissionen väntas komma med ett förslag på lagändring senare under veckan. Man vill snabba på tillståndsprocesserna för att tillgodose behovet av mineral och metall internationellt. Samtidigt göra sig oberoende av Kina i första hand som råvaruproducent för kritiska metaller, men också Ryssland som storproducent av konstgödsel. En produkt som är beroende av fosfor.
– Vi driver frågan genom Swemin och Euromines men vi har också skrivit ett eget svar till EU-kommissionen. Tillståndsprocesserna behöver effektiviseras och bli mer förutsebara. Prospekteringen måste underlättas om vi ska hitta de här kritiska metallerna och mineralerna, både som klassas som kritiska, sällsynta jordartsmetaller, fosfor till gödsel, men även järn som ses som en strategisk mineral. Vi tror att det kommer att påverka svensk lagstiftning och tolkningen av den om EU inför en regelförändring.