LKAB:s gödselsatsning kan ge nya jobb

Med hjälp av ny teknik från Ragn-Sells siktar LKAB på att börja utvinna fosfor ur gruvavfall. "Om pilotprojektet blir framgångsrikt kan det leda till nya arbetstillfällen", säger vd Jan Moström.

LKAB satsar redan på ett antal framtidssäkra produkter HYBRIT-projektet för att ta fram fossilfritt stål. Den nya satsningen mot fosforutvinning ur gruvavfall går att likna vid detta projekt.

LKAB satsar redan på ett antal framtidssäkra produkter HYBRIT-projektet för att ta fram fossilfritt stål. Den nya satsningen mot fosforutvinning ur gruvavfall går att likna vid detta projekt.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Kiruna2018-07-04 19:00

LKAB planerar för ytterligare en ny produkt i sitt sortiment. Tillsammans med Ragn-Sells vill gruvjätten utveckla en metod för att utvinna fosfor (och sällsynta jordartsmetaller) ur gruvavfall. Under 2019-2020 ska pilotanläggningar, en i Malmfälten och en i Uppsala, driftsättas – medan den långsiktiga målsättningen är att ha fullskaleproduktion inom fem år. Något som kan innebära nya arbetstillfällen, enligt vd Jan Moström.

– Om vi är framgångsrika med pilotprojektet och kan göra det här lönsamt innebär det en helt ny produkt som vi inte har idag. Det kommer att krävas en ganska omfattande processindustri för att göra det här och blir det byggt kommer det att bli arbetstillfällen, säger Jan Moström.

Han vill, i vanlig ordning, inte sia i någon numerär men säger att det i sådana fall kan röra sig om arbetet över hela spektret, från specialister till maskinförare. Jan Moström berättar att man länge känt till fosforhalterna i gruvmalmen men att det inte funnits någon teknik som gjort det lönsamt att utvinna.

– Men med samarbetet med Ragn-Sells har vi goda förhoppningar om lönsamhet. Fosfor är ju en av grunderna till konstgödsel.

Planen är att inom två år ha färdiga pilotanläggningar, en i Malmfälten (mest troligt Kiruna, men man lämnar öppet för Malmberget) där apatiten (restprodukt innehållande fosfor) utvinns och sedan transporteras till den andra pilotanläggningen som planeras i Uppsala. Jan Moström berättar vidare att det finns en koppling till LKAB:s miljöarbete där man försöker att nyttja så mycket som möjligt av de biprodukter som uppstår ur gruvbrytningen som möjligt.

– Fosfor är ett av de viktigaste grundämnen vi behöver i naturen, och FN har identifierat det som ett av de viktigare grundämnena för framtiden. Man ser en framtid där det kan vara svårt att få fram tillräckligt stora mängder fosfor som är en grundsten i konstgödsel som krävs för att få högre avkastning i jordbruket.

Uppskattningsvis räknar LKAB med att, om allt går vägen och man når produktion i stor skala, kunna utvinna 100 000 ton fosfor årligen.

– Vilket är lite för oss, som räknar produktion i miljoner ton i vanliga fall, men ändå viktigt för att göra LKAB mer konkurrenskraftigt och mindre konjunkturkänsligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om