LKAB satsar 75 miljoner på skolan

LKAB lättar återigen på plånboken, den här gången handlar det om pengar till utbildning. Allt är i grunden en satsning på framtidens arbetare och att säkerställa utbildning och höja kunskapen bland dem.

POSITIVA. Alla var nöjda och glada över den nya stiftelsen. Från vänster: Jan Thelin, ordförande i Gruvtolvan, Grete Solvang Stolz, personaldirektör på LKAB, Roger Suup, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Lars-Eric Aaro, vd för LKAB och Tommy Nyström, kommunalråd i  Gällivare.Foto: Mattias Forsberg

POSITIVA. Alla var nöjda och glada över den nya stiftelsen. Från vänster: Jan Thelin, ordförande i Gruvtolvan, Grete Solvang Stolz, personaldirektör på LKAB, Roger Suup, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Lars-Eric Aaro, vd för LKAB och Tommy Nyström, kommunalråd i Gällivare.Foto: Mattias Forsberg

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2011-05-26 06:00

Det går bra nu, LKAB växer så det knakar och inom kort kommer de att behöva rekrytera närmare 1.500 personer. Där kommer den nyinrättade stiftelsen LKAB-akademin in i bilden.

Man vill ligga steget före och skapa ett mer attraktivt samhälle för att säkra den framtida arbetskraften. Grunden för ett attraktivt samhälle ligger i att ha bra utbildningsmöjligheter menar LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

Ska synas i skolorna
- Ett attraktivt LKAB förutsätter attraktiva samhällen. Vi satsar på skolan för att trygga vår kompetensförsörjning både på kort och lång sikt, säger han.

75 miljoner ska fördelas över ett 10-årsperspektiv så det handlar inte om några småpengar - över sju miljoner kronor ska årligen delas ut.

- Det är ingen avkastningsstiftelse, pengarna ska användas till något och det ska synas i skolorna både i Kiruna och Gällivare, säger Lars-Eric Aaro.

Glädjande
Beskedet om stiftelsen togs emot med glädje av både Tommy Nyström, kommunalråd i Gällivare och Roger Suup, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Kiruna.

- Vi ser oerhört positivt på det här. Med det stöd som det utgör kan man höja kompetensen, säger Roger Suup (S).

- Jag blir oerhört glad, kompetensen har fått stryka på foten ett tag men nu ser det ljusare ut, säger Tommy
Nyström (S).

Startar till hösten
De första utbetalningarna kan komma att ske redan efter sommaren, vilket innebär att projekten kan vara igång redan under hösten.

Pengarna ska gå till föreläsningar, studiebesök och studieresor samt att bidra med specialmaterial och handledning och det är skolorna själva som ska ta initiativet till att söka bidrag.

Grundskolorna i malmfälten kommer också att kunna söka bidrag för att öka teknikintresset hos unga. Luleå tekniska universitet får pengar som ska satsas på att få fler sökande.

Idéer finns
- Det finns gott om goda idéer på vad vi kan göra omedelbart, säger LKAB:s personaldirektör Grete Solvang Stolz.

Förutom satsningen på skolorna så kommer också den egna personalen att erbjudas stipendier för vidareutbildning, allt för att öka kompetensen.

Stiftelsen ska bestå av intressenterna själva, det vill säga LKAB, LTU samt gymnasieskolorna i Gällivare och
Kiruna.

Skolsamverkan: Skolor kan söka bidrag för kompetensutveckling och studiebesök.

Egen personal: anställda kan
söka stipendier för vidareutbildning på högskolenivå.

Luleå tekniska universitet: pengar ska satsas på att få fler sökande till LKAB-relaterade utbildningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!