LKAB planerar på egen hand

LKAB klampar över gränsen genom att styra och ställa över flytten av Kiruna stad.
Kommunen avvaktar. Flyttplanerna har hamnat i ett vakuum.

KIRUNA2006-07-12 06:00
Det är slutsatserna i en uppsats från institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.
- Parterna har problem att hålla isär varandras arbetsområden. Det behövs tydliga signaler från kommun och stat, säger Christin Gimberger som tillsammans med Karin Norberg skrivit magisteruppsatsen.

Har samarbetssvårigheter
Christin Gimberger och Karin Norberg konstaterar i sin magisteruppsats att Kiruna kommun och LKAB har samarbetssvårigheter, samt att LKAB går utanför sina arbetsuppgifter och kör över kommunen genom att planera det nya Kiruna.
- LKAB respekterar inte att det är kommunens arbetsområde, att planera staden. Företaget har använt två konsulter som tagit fram en plan över det nya Kiruna med bara ett alternativ, nordvästplacering vid Luossavaara. Det kan inte kommunen gå med på eftersom den också har ett ansvar gentemot medborgarna, säger Christin Gimberger.

Kommunen bara väntar
Enligt uppsatsen har stadsplaneringen mer eller mindre avstannat då man från kommunens sida bara väntar.
- Det blir problem då två starka parter är oeniga. Det är mycket viktigt att inte få en splittrad stad. Vi tycker att kommunen omgående bör fatta beslut om stadsplaneringen och sända ut tydliga signaler till befolkningen.
- Nu har allt hamnat i ett vakuum och det finns risk att tillväxten och den positiva andan urartar. Som det är nu väntar de bara på besked, om sprickbildning och prognoser från LKAB och om finansieringsfrågor bland annat. Vi uppfattade en avtrubbad känsla på många håll, säger Christin Gimberger.
En annan slutsats är att varken kommunen eller LKAB är nöjda med hur staten har hanterat frågan samt att det är viktigt med tydliga riktlinjer inför fortsatt planering. Främst bör frågan om vem som ska stå för kostnaderna lösas.
- Den stora frågan är pengar och vi hamnar ofta i sådana frågeställningar. Det är olyckligt att vi inte kommit längre i planeringen. Det är ett Moder Svea-problem som måste klaras av sittande regering, säger Christer Vinsa, planeringschef vid Kiruna kommun.

Förnekar samarbetsproblem
Han upplever inte att det finns några samarbetsproblem mellan kommunen och LKAB, där-emot olika uppfattningar.
- LKAB driver sina visioner ganska hårt, bland annat på baksidan av biljetterna till Kiruna-festivalen. Det blir svårt för folk att reda ut och att veta om det är kommunens eller LKAB:s vision som kommer fram. Många tycker att de klampat in i samhällsplaneringen och istället för att sköta gruvan valt att vara offensiva i samhällsplanerna, säger Christer Vinsa.
Karl Wikström, ansvarig verksamhetschef för gruvrätt och informationsansvarig för flyttprojektet vid LKAB, instämmer inte heller i slutsatsen att det finns samarbetsproblem. Han menar att det enbart är en uppfattning som vissa tjänstemän har men att diskussionerna mellan LKAB och kommunledning fungerar bra.
Vad tycker du om kritiken att LKAB trampat över gränsen?
- Det får stå för dem. Vi har lämnat förslag på vad vi tycker, liksom flera andra har gjort. Vi tog chansen att visa vår vision på biljetterna. Varför inte, om man beslutar att bygga åt annat håll än vad vi tycker? I det här läget finns inga andra placeringsalternativ för LKAB, säger Karl Wikström.
Karin Norberg, som medverkat i uppsatsen, anser att beslutet om vem ska som bestämma var det nya Kiruna ska ligga borde ha tagits för länge sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om