LKAB nyttjar malm från Mertainen

60–75 000 ton järnmalm ska fraktas från Mertainen till Svappavaara med start nästa vecka. Sweroc har fått uppdraget att med tre 90 ton tunga lastbilar transportera malmen. "Det handlar om att utveckla rening och förädling", säger Anders Lindberg.

LKAB beslutade 2016 att inte ta Mertainen i produktion. Något som då orsakade en nedskrivning i företagets tillgångar på 1,2 miljarder. Nu riktar gruvbolaget åter blicken mot dagbrottet.

LKAB beslutade 2016 att inte ta Mertainen i produktion. Något som då orsakade en nedskrivning i företagets tillgångar på 1,2 miljarder. Nu riktar gruvbolaget åter blicken mot dagbrottet.

Foto: Jakob Lind

Kiruna2019-03-06 13:38

Rättelse: Tidigare stod i denna artikel att LKAB såg ut att ta Mertainen ur malpåse. Så var inte fallet, det är malm från dagbrottet som ska nyttjas i förädlingsprocessen och ingen kontinuerlig ny brytning.

Det var i december 2016 som LKAB beslutade att inte ta det då nybyggda dagbrottet i Mertainen i bruk. Orsaken var det dåliga priset på järnmalm och svårigheten att få lönsamhet ur gruvan. Nu kommer LKAB dock att nyttja malm som brutits i Mertainen i somras.

– Vi ska göra vattenreningsförsök och då vill vi ha så många olika typer av malm som möjligt. Det är inte tal om någon ny brytning och inte beslutat att ta Mertainen ur malpåse, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.

I förra veckan gav Miljö- och byggnämnden i Kiruna Sweroc tillstånd att färdas med ekipage på 90 ton längs E10 till förädlingsverken i Svappavaara. Sträckan på 12 kilometer är sedan tidigare ombyggd för att klara så tung last, enligt den dispens som Trafikverket utfärdat. Sweroc har fått uppdraget av LKAB att mellan 11 mars och 24 maj i år transportera 60–75 000 ton järnmalm för ett fullskaleförsök.

– Syftet är att se hur vi kan rena processvattnet på bästa sätt och för det använder vi malm som redan provbrutits när vi testade krossarna i somras.

Det är alltså inte tal om att LKAB aktiverar Mertainen igen – i alla fall inte ännu.

– Det är klart att vi har en förhoppning om att någon gång i framtiden bryta i Mertainen men det beslutet är inte taget.

En av utmaningarna i Mertainen är stora delar av malmen är av typen som kallas breccia som är en blandning där järnet är svårt att separera på ett lönsamt sätt.

I oktober i fjol lämnade LKAB besked att den stora malmådern under Kiruna inte såg ut som de tidigare trott och att ny och omfattande prospektering behövdes för att säkra tillgången på järnmalm i framtiden. Malmen under Kiruna är uppskattad att räcka till för att fylla produktionsverken till och med 2030.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om