LKAB kan bryta superfyndigheten om tio år

Jan Moström avslöjade en tidigare okänd megafyndighet. Ebba Busch bedyrade sin kärlek till den gröna omställningen. LKAB:s nya ventilation – den levererade en vattenkaskad.

De internationella mediernas intresse för den gröna omställningen i norra Sverige var enormt.

De internationella mediernas intresse för den gröna omställningen i norra Sverige var enormt.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Kiruna2023-01-12 16:52

Det var fullsatt i hörsalen i LKAB:s besöksgruva, 540 meter under jord, när planerna på att ställa om till fossilfri ståltillverkning presenterades för ett uppbåd av 130 tillresta branschpersoner och journalister, de flesta från andra länder.

LKAB och Vattenfall är där, SSAB och Volvo likaså. Utsända reportrar från mediejättar som Der Spiegel, Politico och Die Welt lyssnar när de berättar om det koldioxidfria stålet som ska revolutionera stålbranschen.

Mitt i allt rinner en vattenstråle ner från taket, över delar av pressen och en specialist från branschorganisationen Swemin.

Två sopkorgar används som hinkar och en kvinna i LKAB-overall lyckas på något sätt dämpa ljudet av porlande vatten med en hög av servetter som hon håller i sin hand.

Det visar sig att klimatanläggningen, som installerats så sent som förra veckan, börjat spruta ut kondensvatten.

undefined
På fläckfri engelska hyllade Ebba Busch den svenska malmen i den fullsatta hörsalen.

Dagens stora nyhet var att LKAB nu kan konstatera att den sedan länge kända Per Geijer-malmen innehåller över en miljon ton sällsynta jordartsmetaller. Det höga järn- och fosforinnehållet presenterades förra året, nu vet man mer.

– Vad vi har jobbat med i ett år nu är att säkerställa vilket innehåll vi har i den här fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller. Det har vi nu fått fram så att vi kan presentera en väldigt hög summa av jordartsmetaller, vilket betyder att det här är Europas största kända fyndighet, säger Jan Moström i vår enskilda intervju efter presskonferensen.

Han är tydlig med att LKAB vill påbörja brytning så snart det går för att möta efterfrågan på mineraler som är kritiska i tillverkningen av till exempel batterier och elmotorer. I mars väntas ett förslag om EU:s "Critical raw materials act" peka ut ett antal sådana som viktiga för Europa. Kina står idag för över 90 procent av produktionen.

undefined
Jan Moström berättar att LKAB nu vet att de sitter på Europas största kända fyndighet av sällsynta jordartsmetaller.

En skillnad mot tidigare är att LKAB nu inte bara pratar om utvinna sällsynta jordartsmetaller ur gruvavfall, utan att de vill bryta Per Geijer-malmen med fokus på dem.

– Halterna från Malmberget och Kirunas nuvarande produktion är väsentligt mycket lägre så skillnaden är att volymen ökar otroligt mycket i Per Geijer, säger Jan Moström som bekräftar att de arbetar på en ansökan om brytningstillstånd.

Han kan inte säga hur långt bort den är i tid, men enligt andra uttalanden under presskonferensen kan det röra sig om över tio år innan brytning kan börja.

Kommer det här att påverka Kiruna som stad?

– Nej.

Högerdebattörer har senaste tiden kritiserat den gröna omställningen i norr. Hur orolig är du för att de politiska vindarna ska vända?

– Jag har läst det och lagt det åt sidan för den debatten är snudd på banal. Vi har en jättelik utmaning att ta oss an den gröna transformationen och vi inom samarbetsgruppen är i grunden kommersiella bolag som lever på kommersiella villkor. Vi gör det här för att stärka konkurrenskraft och lönsamhet.

Energi- och näringslivsminister Ebba Busch (KD) fick en gåva av Jan Moström. Ett timglas, men inte fyllt av sand utan med den eftertraktade råvaran det hela handlar om.

Signalen är att det är bråttom.

Svaret från Ebba Busch var tydligt. På nästintill perfekt engelska sa hon inför den samlade presskåren att Sverige ska vara ett föregångsland och att den gröna omställningen inte ska bromsas.

När hon anlände med robothunden "Spot" i släptåg frågade vi hur det känns att vara i gruvan.

– Jomen, det känns alldeles utmärkt. Det känns som hemma, sa hon.

undefined
"Det känns som hemma", säger Ebba Busch nere på 540 meters djup i gruvan.
Detta har hänt

LKAB, SSAB och Vattenfall presenterar 2017 Hybrit-projektet efter att forskning och utveckling börjat 2016

Första fossilfria pelletsen produceras i maj 2020.

Hybrits pilotanläggning för fossilfritt stål invigs i Luleå i augusti 2020.

Första järnsvampen produceras på LKAB i juni 2021.

Första fossilfria stålet produceras och levereras av SSAB i augusti 2021.

Första fordonet byggt med fossilfritt stål presenteras av Volvo i oktober 2021.

Anläggningen för vätgaslagring i Luleå invigs i juni 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!