LKAB har fått fram en ny banbrytande metod

LKAB har kommit på en ny banbrytande gruvbrytningsmetod som är säkrare och effektivare. ”Det är verkligen skönt att härifrån utmana hela världen med en ny metod”, säger Matthias Wimmer på LKAB.

Matthias Wimmer, forskare och gruvteknikchef på LKAB, är en av människorna bakom den nya metoden.

Matthias Wimmer, forskare och gruvteknikchef på LKAB, är en av människorna bakom den nya metoden.

Foto: LKAB

Kiruna2021-05-31 19:18

Det finns tre huvudmetoder för att bryta i gruvor under jorden. LKAB har mest använt sig av skrivrasbrytning tidigare, men nu har företaget kommit på en ny metod: raise caving.

– I slutändan är det en rasbrytningsmetod där man får ut all sin fyndighet, säger Matthias Wimmer, gruvteknikchef på LKAB.

Det banbrytande är att man i raise caving, som är framtaget i samarbete med Montanuniversitet i Österrike, bryter nerifrån och upp i stället för tvärtom som i skivrasbrytning. Och bygger pelare som tar de höga spänningar som uppstår i gruvan. Partierna där man bryter hamnar i spänningsskugga.

Först skapas det långa avlastningsslitsar och bredvid dem en pelare som tar spänningarna. Borrning och laddning är mer automatiserad än tidigare och det gör att det blir få områden med folk i.

– Filosofin är verkligen: så lite infrastruktur som möjligt som kan utsättas för höga spänningar. Och allt växer nerifrån och uppåt.

Här kan LKAB i större utsträckning ta vad företaget behöver och det blir en effektivare brytning. Beräkningarna säger att man kan bryta 50 procent mer effektivt med den nya metoden.

– Produktionen och djupet spelar in i hur mycket seismiska händelser det blir. Vi behåller eller kanske ökar produktionsmängden. Vi har ett sätt som är lite dolt där inne. Det går nerifrån och upp och om styr du lastningen på ett väldigt bra sätt har du egentligen ingen riktig möjlighet att få in gråmalm från hängväggarna eller från rasmassor ovanifrån. Vi förväntar oss att vi lastar väldigt ren malm i många, många år innan vi egentligen kommer i kontakt med gamla rasmassor.

Wimmer säger också att man med raise caving kan skapa en miljö på 2000 meters djup som motsvarar en miljö på 1000 meters djup. Alltså färre spänningar och lättare att arbeta.

– En positiv effekt på ytan är att man behöver mindre dammar och belastar naturen mindre. Allmänt kan man säga att den här metoden är väldigt hållbar. Du kommer att få färre tunnlar under jord och du kommer att ha mindre behov av betong. Du kan utmynna mer selektivt.

Nästa år börjar LKAB testa metoden i Kiruna, men när det kan införas i produktionen är svårt att förutse.

– Det är verkligen skönt att härifrån utmana hela världen med en ny metod. Vi har fått mycket positiv feedback. Jag är verkligen superstolt över hela laget och alla som står bakom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!