Hur har ni tänkt kring namnen på gator och kvarter?
– Det är lite olika beroende på vilket område det rör sig om men vi försöker hålla oss till olika teman. Om det finns en historia på platsen vill vi hålla oss till den, till exempel nya Jägarskoleområdet har namn som är kopplade till regementet och försvaret, säger kommunantikvarien Clara Nyström
– Där vi vet att vissa speciella byggnader hamnar, som nya badhuset och Kunskapsstaden, har vi namn kopplade till de verksamheterna. I andra områden kanske det inte finns något speciellt att ta fasta på, men vi vill ju ha Kirunaanknytning, såsom vårvinter, jakt och djurliv. Midnattsolsvägen och Polarnattsvägen kändes som två fina motpoler som ligger i anslutning av varann.
Hur är det med den historiska anknytningen?
– Vi har en lista med gatunamn som tidigare funnits i Kiruna men som under årens lopp försvunnit. Länsmans Olssons gata har återuppstått och går förbi Länsmansbostaden.
–I de områden där det finns något befintlig att ta fasta på, som Jägarskolan, blir det naturligt att man går och ser vad som har varit viktigt och så lyfter man upp det. Kvarteret Gula raden, i stadskärnan hittar vi kvarteret Disponenten med mera.
Svarta Björn är en av gatorna. Vem var hon?
– Svarta Björn är verkligen en legend och en symbol för Malmbanan och de kvinnor som arbetade med järnvägsbygget. Inte bara i Kiruna utan även i Norge där hon föddes.
– Hon var kock och hushållerska och levde med rallarna längs linjen i området kring Tornehamn. Sitt tilltalsnamn ska hon ha fått för sin styrka, svarta hår och mörka ögon. Hon levde ett hårt liv och dog mycket ung. Det sägs att hon är begravd på rallarkyrkogården i Tornehamn.
Tar ni emot förslag från allmänheten?
– Vi tar gärna emot förslag och har en lista med namn som kommit in. Det kan hända att det dyker upp några namn som vissa känner igen. Ett förslag som brukar dyka upp är Börje Salming. Vi namnger dock inte efter någon person som fortfarande lever.
– Vissa personnamn eller företeelser vill vi absolut lyfta eller hylla, men namnen måste också fungera bra rent praktiskt med tanke på post och räddningstjänst. Så de ska inte vara för svåra att stava eller uttala eller i varje fall stavas som det uttalas.
Hur har ni tänkt kring namnen och då som exempel Lerduvestigen?
– Där Lerduvestigen börjar låg tidigare skjutbanan, så gatorna i det området har namn kopplat till den verksamheten. Hagelstigen, Patronstigen med mera.
Kyrkan kommer att ligga i ett område i närheten av Orgelvägen. Blir det adressen?
– Nej, den ligger en bit bort, men jag vet faktiskt inte adressen på själva kyrkan och gatunamnen kring den är inte heller riktigt klara än. Själva området har ett tema som anspelar på kyrkan och kvartersnamnen är redan beslutade.
– Kvartersnamnen är tagna från de tolv statyerna av Christan Eriksson som finns på fasaden såsom Ödmjukheten, Kärleken, Hänryckningen och själva kyrkan kommer att stå på Andakten. Jag tycker att det området blev väldigt fint.
Är det något annat ni jobbar med nu för att lyfta fram?
– Just nu så jobbar vi med ett område med namn på våra tre minoritetsspråk och vi vill gärna få in dem, men det är lite trixigt just med stavning och uttal, men jag tror att det kommer bli jättebra, säger Clara Nyström.
Det slutliga beslutet om namnen fattas av politiken.