Licens på skoterguider efterfrågas

Reglerna för att arrangera skotersafari stramas upp och från och med i år måste arrangörerna förhålla sig till Konsumentverkets riktlinjer för säkra skoterturer.

Utbildningskrav. Konsumentverkets nya vägledning ställer krav på aktörer som erbjuder bland annat snöskotersafari.

Utbildningskrav. Konsumentverkets nya vägledning ställer krav på aktörer som erbjuder bland annat snöskotersafari.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2015-01-21 11:00

Många av vinterturisterna som besöker länet vill åka på snöskotersafari och de vill gärna tro att de är i säkra händer när de har en guide med sig. Problemet är att det idag är i stort sett oreglerat vem som får arrangera snöskotersafari. Kravet är endast F-skatt och rätt att framföra snöskoter.

– I många andra verksamheter krävs det att man har en viss utbildning för att få erbjuda vissa tjänster, säger Per-Olov Wikberg, samordnare nationella snöskoterrådet och Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Konsumentverket har tagit fram en vägledning i syfte att minska olyckor och att konsumenten ska få en säker tjänst. De handlar bland annat om guidens kompetens, ledarskap, säkerhetstänk samt kunskaper inom hjärt-lungräddning och första hjälpen. Inom kort kommer myndigheten att börja granska snöskoterarrangörer för att se om riktlinjerna efterlevs.

Per-Olov Wikberg misstänker att det idag är lite si och så med utbildningen bland skoterguiderna.

– Känslan är att de tär en bransch där man inte har utbildning men det har inte gjorts någon inventering så jag har inga säkra siffror, säger han och poängterar att det ser bättre ut idag än för tio år sedan.

– Många, både fjällräddningen och vi efterfrågar kvalificerade guider och att man inför någon typ av licens för skoterguider.

Det handlar främst om säkerhet när det kommer till att anlita en guide som är utbildad eller ej. I händelse av en olycka eller att gruppen åker vilse så blir det omedelbart en allvarlig situation där fjällräddningen ofta får kallas in. Sådana situationer hoppas man nu kunna undvika.

– Det är hela tiden fokus på att den konsument som köper upplevelsen ska kunna veta att det här är en så säker tjänst som möjligt, att guiden har kvalificerad utbildning för det här ändamålet, säger Wikberg.

Förhoppningen är att skoterarrangörerna framöver bildar en branschorganisation där man kan sätta upp egna riktlinjer samt hålla interna utbildningar. Det är också ett av målen för det nationella snöskoterrådet.

– Då kommer organisationen, hoppas jag, jobba aktivt för att alla företagare som tillhör den ska vara välutbildare och hålla sig till reglerna. Dessutom kan de komma med egna krav på vad de tycker är en godtagbar nivå vad gäller guidning men Konsumentverkets vägledning gäller hursomhelst, säger Per-Olov Wikberg.

Riktlinjer säker guidad snöskotertur

De riktlinjer som Konsumentverket har satt upp innefattar bland annat guidens kompetens, att denne bör ha bra ledarskap, kunskap om terrängen och utrustning samt kunna utgöra räddningsinsatser med både första hjälpen och hjärt- lungräddning. En räddningsplan ska finnas och guiden ska ha kunskap om väder, snö, laviner, is, fjällräddning, sambandstjänst samt orientering.

Deltagarna ska få information om säkerheten och guiden ska beakta deltagarens kunskap och erfarenhet samt upplysa om risker för exempelvis barn eller äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om