– Lättakuten är en öppen mottagning där man kan komma obokad, där vi hanterar enklare akuta åkommor. Det är symptom som inte ska vara äldre än två veckor, säger Viktoria Jäger, processledare lättakuten.
Piteå öppnade en lättakut för ungefär ett år sedan, något som fallit väl ut. Kiruna har nu delvis kopierat deras arbetssätt.
Till lättakuten kan den som har besvär med hosta, snuva, feber i mer än fem dagar vända sig. Likaså halsont med feber, andningsbesvär, urinvägsbesvär, hudbesvär, öron- eller ögonbesvär, allergi, huvudvärk och magbesvär.
– Det är diagnosgrupper som man kan avhandla ganska snabbt, man behöver inte ha någon direkt planering för att hantera dem, det ska bara flyta på, säger Lena, Norén, verksamhetschef.
– De med svårare akuta besvär ska vända sig till akuten. Det kan vara bröstsmärtor eller andningspåverkan. Akuten finns fortfarande kvar, det är inte så att vi har tagit över deras uppdrag, säger Maria Rutfors, enhetschef på Kiruna Hälsocentral.
Lättakuten håller öppet under veckodagar, en och en halv timme på förmiddagen och en timme på eftermiddagen. På plats finns två sköterskor, en undersköterska och en läkare.
– De är våra befintliga resurser, vi har haft ett arbetssätt där vi egentligen haft en öppen mottagning hela dagen, nu styr vi om lite grann så att flera av sköterskorna kan vara i Call me under vissa tider, för vi har högt tryckt på telefon också, det är där vi vill att man i första hand ska försöka nå oss, säger Maria Rutfors.
Arbetet är omfördelat internt, så lättakuten innebär inte några nyanställningar eller extra kostnader.
I Piteå upplever sjukvården att telefontillgängligheten har förbättrats, något som man hoppas på även i Kiruna. Statistik från Sveriges kommuner och landsting visade i februari 2018 att Kiruna Hälsocentral är sämst i länet på tillgänglighet per telefon.
– Sköterskeresurser har gått åt till att ta emot de som kommer hit utan att ringa innan, så vi har inte hunnit sitta i telefon och svara. Därför vill vi styra om till att fler har tid att sitta i telefon, och att de som kommer hit håller sig till en viss tid, säger Anna-Christin Ylvin, distriktssköterska.
Förutom att bli tillgängligare på telefon hoppas de också kunna lägga mer tid på multisjuka.
I Piteå finns ett datasystem där patienten själv knappar in sina symptom. I Kiruna är det papper och penna som gäller än så länge.
– Vi har inte kunnat köpa in datasystemet för vi har inte ekonomisk möjlighet just nu, säger Maria Rutfors.
Lättakuten öppnade under måndagen och hade ett 20-tal patienter under det första öppna tillfället på en och en halv timma.
– Vårat syfte är att utvärdera kontinuerligt, vi som har jobbat med lättakuten idag tycker att det har flytit på och fungerat bra, säger Inga-Maj Keinil.