Larm om dålig arbetsmiljö – personal slutar

Arbetsmiljön är så dålig inom socialförvaltningen att flera funderar på att säga upp sig. Socialsekreterarna upplever att deras kompetens inte respekteras larmar nu facket.

"Mina medarbetare säger att deras kompetens inte respekteras", säger Malin Greus, skyddsombud Akademikerförbundet SSR.

"Mina medarbetare säger att deras kompetens inte respekteras", säger Malin Greus, skyddsombud Akademikerförbundet SSR.

Foto: Privat

Kiruna2022-04-13 06:00

Arbetsmiljösituationen på socialförvaltningen har försämrats kraftigt den senaste tiden enligt skyddsombudet som har gjort en så kallad 6:6a anmälan med stöd av arbetsmiljölagen. 

Det är socialsekreterare på barn- och familjegruppen som mår dåligt över sin arbetsmiljö. 

– De känner att de gör gedigna och bra utredningar, de följer alla regler och rutiner som vi har, alla evidensbaserade metoder. Sedan när de kommer till arbetsutskottet så blir de väldigt hårt kritiserade och ifrågasatta. Mina medarbetare säger att deras kompetens inte respekteras, säger Malin Greus, skyddsombud Akademikerförbundet SSR.

Enligt framställan så går socialnämndens arbetsutskott in på detaljnivå i ärenden. 

– Det påverkar arbetssituationen så mycket att det är flertalet som har sagt upp sig och det är flera som funderar starkt på att göra det, säger Malin Greus.  

Socialnämndens arbetsutskott ska bedöma om en utredning följer lagar och regler och om de kan stå bakom utredningen innan den skickas till förvaltningsrätten. Men handläggarna upplever att utskottet ifrågasätter deras bedömningar. 

– Det är svåra ärenden men det vi får till oss från våra medlemmar är att det inte finns förtroende för våran kompetens och erfarenhet. Vi sitter med långa högskoleutbildningar och har jobbat i många år och vi brinner för våra yrken men har inte förtroende från politiken. Det gör att man tappar motivationen, säger Jenny Lindberg, ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Ungefär nio personer har sagt upp sig under ett år. 

– Vi behöver fler utbildade personer som söker sig till oss och som orkar göra de här svåraste jobben för Kirunas barn- och ungdomar, inte färre. Då måste vi jobba tillsammans och då borde politikerna stötta oss och låta oss förklara och fördjupa sig i hur vi tänker och vad vi gör, säger Jenny Lindberg.   

Kommundirektör Johan Bergstad har tagit del av anmälan. 

– Vi kommer givetvis att utreda det här, det är vi skyldiga till enligt lag, så det är inte så mycket att diskutera. Sedan vad vi kommer fram till där vill jag inte föregripa på något sätt. Jag kan bara konstatera att det är beklagligt, vi har alla rätt till en bra social- och fysisk arbetsmiljö. Vi ska prata med de berörda först och främst. 

Skyddombudet begär ett besked om vilka åtgärder och insatser som kommer att vidtas senast den 13 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!