Lärarstudenten räddade byaskolan: "Jag lär mig mycket"

Det blev en win-win. Lärarstudenten Albin Rannestam testar på läraryrket. Och barnen på mellanstadiet i Svappavaara slipper bussas till Vittangi. Men alla är de eniga om en sak, de vill ha fler elever till skolan.

Albin Rannestam med tredjeklassarna Jack Widosuwito och Linnea Österberg Nilsson, hänger en stund i grupprummet.

Albin Rannestam med tredjeklassarna Jack Widosuwito och Linnea Österberg Nilsson, hänger en stund i grupprummet.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-10-18 19:00

I augusti precis innan skolstart kom beskedet att man trots annonseringar saknade en lärare på Svappavaara skola. Mellanstadieeleverna skulle därför bussas de närmare tre milen till Vittangi skola. Men bara dagar innan skolstart kom budet om en räddare i nöden. En lärarstudent från Umeå universitet valde att pausa sin utbildning ett år för att gå in som lärare på mellanstadiet.

– Jag har varit här en och en halv månad nu och jag har redan lärt mig så mycket, från både barnen och mina kollegor. Jag lär mig om olika arbetssätt och mycket pedagogik, säger Albin Rannestam.

Han kombinerar jobbet med att göra klart en del uppgifter från tidigare kurser inför sista året på gymnasielärarutbildningen.
Han är ursprungligen från Kiruna.

– Min mamma skickade en länk med en artikel om läget i Svappavaara, då testade jag att ringa hit.

Hur känns det att ha räddat kvar mellanstadiet?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är väl kul att de vill ha mig här, och att man kan hjälpa. Jag kan förstå själv att det kan vara jobbigt för barnen när det är långt till skolan och att behöva åka buss.

Albin Rannestam har idrott, so, no, engelska och elevens val med mellanstadiebarnen. Idag går det 19 elever på skolan i Svappavaara. Varav sju på mellanstadiet.

– Under mina praktiker så har det varit större klasser. När det är små klasser får man mycket mer tid till varje elev och man kan anpassa undervisningen bättre efter elevernas förutsättningar, men man märker också att eleverna vänjer sig vid att ta plats. Det är inte alltid lättare att vara lärare i en mindre klass.

Snön yr ute. Nioåriga Jack Widosuwito hänger av sig ytterkläderna. Han är nästan först in i klassrummet efter rasten, av de sju barnen som går i klass 3-5.

– Det är kul och skönt att gå här. Ibland kan vi till och med få rita fritt, när vi har gjort det vi ska, berättar han.

Både elever och lärare önskar sig fler elever till skolan.

– Det är en fin men otroligt liten skola, säger fjärdeklassaren Bianca Pop.

Hur är det?

– Det är roligt men ibland så vill jag ha lite fler vänner. Det kan bli tråkigt. Men det är bra att vi får hjälp snabbt, eftersom vi är få personer i klassen.

Svappavaara skola har inte längre något högstadium. Högstadieeleverna går i Vittangi. Bianca Pop saknar sjätteklassarna, som valde att börja i Vittangi i år.

– Först ville jag inte åka buss till Vittangi, men nu skulle jag i alla fall vilja att de som går i sexan och sjuan också gick här. Det var roligare när de var här.

Lukas Österberg Nilsson har nära till skolan.

– Det är skönt att gå till skolan för då behöver man inte sitta i en buss. Man kan till och med ta cykeln till skolan, det är väldigt roligt att åka ner för backen.

Han slapp bussåkningen, men han går i femman och högstadiet i Vittangi närmar sig.

– Jag har hört att det finns fler elever där och det tycker jag är bra för då får man fler klasskompisar. Men å andra sidan förlorar man den här stora skolgården som vi har. Och jag vet inte hur lärarna där är, så jag är lite osäker, säger Lukas Österberg Nilsson.

Snön fortsätter falla över Svappavaara, med sina ungefär 400 invånare.
Anne Sydstrand har en svenskalektion med mellanstadiet. Hon har jobbat som lärare i Vittangi och i Puoltikasvaara och ser både fördelar och nackdelar med små skolor.

– Det är väldigt lugnt med små skolor, man lär känna eleverna så bra. Ibland kan vi känna att vi nästan har för mycket tid med varje elev, de blir lite bortskämda. Det kan även vara besvärligt med grupparbeten och gruppindelningar när det är så få barn på mellanstadiet. Både för barnen och oss hade det varit roligt med fler barn.

Vad betyder skolan för samhället?

– För Svappavaara betyder det liv och rörelse. Skulle skolan stänga så skulle det bli ganska tyst, varken sporthall eller slöjdlokaler skulle användas. Jag tror absolut att alla i Svappavaara vill ha skolan här, att se barnen gå fram och tillbaka till skolan ger hopp om framtiden, säger Anne Sydstrand.

Det har nyligen utretts vad en stängning av skolorna i Svappavaara och Övre Soppero skulle innebära. Men det finns inget förslag eller planer på att stänga de båda skolorna.

Vad tror du om framtiden för skolan?

– Det är en fin skola, så förhoppningsvis blir den kvar i framtiden, men det är i slutändan en fråga om resurser, säger Albin Rannestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!