– Jag ville gärna besöka Raketskolan, det är en skola som man har hört talas om, det är en av Sveriges modernaste skolor och det har diskuterats mycket kring både arkitekturen och idén, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets förbundsordförande.
Hon blev imponerad av arkitekturen på skolan.
– Sedan har jag förstått att arkitekten kanske triumfade de pedagogsiska kunskaperna när man byggde och att det har varit mycket lappa och laga och åtgärda när man började verka och bedriva undervisning i lokalerna, och det är ju synd.
Johanna Jaara Åstrand ser att Kiruna har samma utmaning som resten av Sverige vad gäller lärarbristen. Norrbottens Media har tidigare skrivit att 70-80 lärare väntas gå i pension under de närmsta åren.
– Det finns helt enkelt inte tillräckligt många lärare utifrån de behov vi har, det är en stor utmaning. Där måste Kiruna verkligen tänka över hur man ska bli en attraktiv lärararbetsgivare, hur man ska ge de skolledare man har rätt förutsättningar att få vara pedagogiska ledare men också kunna bidra till att både uppvärdera läraryrket och möjliggöra att man som lärare får använda sin kompetens till rätt saker.
En följd av lärarbristen är att skolorna inte lyckas ge alla elever det som de har rätt till utifrån sina behov.
– Här handlar det om att ha en tät och förtroendefull dialog med politiken så att våra politiker, som är de viktigaste förutsättninggivarna för lärare och skolledare, träffar rätt i sina budgetprioriteringar och politiska beslut, säger Johanna Jaara Åstrand.
Annika Andersson är rektor sedan 2012 då den nya organistation på Nya Raketskolan startade. Några av punkterna som hon hann ta upp med Johanna Jaara Åstrand är lokalbristen på skolan.
– Det saknade vi direkt vi kom hit, fler små utrymmen att vara på, men det är mest F-3 som har mest trångt, säger hon.
Det är också i förskoleklasserna och lågstadiet det saknas flest behöriga lärare.
– Det är fler obehöriga på lågstadiet, men vi har fått ett tillskott av lågstadielyftet, så vi har fått in fler människor där i vart fall, men inte behöriga. Men det finns en behörig i varje klass i alla fall.
Personalstyrkan på Raketskolan som har 700 elever är ungefär 100 personer. Hälften av dem har bytts ut sedan 2012.
Är det anmärkningsvärt?– Om vi sväljer en tredjedel av kommunens elever så är det inte konstigt. Det är bra att få nytt blod in, med det har varit mycket. En del flöde ska man ha, men det är för mycket.