Länsstyrelsen river upp beslut om Luossajärvi

LKAB är ett steg närmare att bygga på Luossajärvi. Länsstyrelsen ger Miljö- och byggnämnden bakläxa. "Vi får rätta oss efter det", säger Per Gustav Idivuoma.

Långt liv. Luossajärvi har genomgått stora förändringar genom åren i takt med att LKAB utökat gruvbrytningen.

Långt liv. Luossajärvi har genomgått stora förändringar genom åren i takt med att LKAB utökat gruvbrytningen.

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2018-02-19 06:00

LKAB har långsiktiga planer att anlägga byggnader på den del av Luossajärvi som torrlades 2011. Men miljö- och byggnämnden nekade gruvbolaget marklov på grund av damningsrisken. LKAB valde att överklaga beslutet till länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut kom i början av februari och man gick på LKAB:s linje och rev upp beslutet.

– Vår bedömning var att det finns en stor risk för damning och störning. Länsstyrelsen gör en annan bedömning och då får vi rätta oss efter det, säger ordförande i Miljö- och byggnämnden Per Gustav Idivuoma (SL).

Nu har miljö- och byggnämnden åtta veckor på sig att fatta ett nytt beslut, men det kan inte göras med hänvisning till damningsrisk.

– Vi tror på vad vi sagt, men i det här sammanhanget har det mindre betydelse eftersom både LKAB och länsstyrelsen tycker annorlunda.

Vad gör ni nu?

– Vi ska ha ett möte den 1 mars i nämnden och då ska vi ta upp frågan. Vi kan ställa vissa villkor, men jag ska låta det vara osagt vad vi kommer att göra då vi inte hunnit diskutera frågan.

Proceduren som riskerar orsaka damning, är att LKAB vill lägga gråbergsmassor över den torrlagda delen som en del i markarbetet för att förbereda för nybyggnation eller flytt av befintliga byggnader. Ju förr man kan inleda arbetet desto bättre, säger LKAB.

– Sprickbildningen från gruvbrytningen gör att vi måste flytta våra egna byggnader också. Kan vi göra det i god tid blir damningen mindre och hinner massorna lägga sig underlättar det anläggningsarbete, säger Åsa Hapasaari, kommunikatör vid LKAB.

I sin överklagan skriver LKAB att man är beredd att vidta nödvändiga åtgärder för att minimera dammet, så som att blötlägga massorna innan och under arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om