Arbetstidslagen är den lag som reglerar hur länge man får arbeta och hur mycket övertid som tillåts. Den gamla lagen innebar att man fick arbeta max 200 timmar övertid på ett år eller högst 50 timmar under en kalendermånad. Allt som översteg det var man skyldig att söka dispens för hos Arbetsmiljöverket, som också är den myndighet som ser till att lagen efterföljs.
Extra övertid
Nu ändras alltså lagen som en del i regeringens regelförenklingsarbete. 200 timmar gäller fortfarande för allmän övertid men kravet på dispens tas bort. I stället läggs något som kallas extra övertid till, vilket innebär ytterligare 150 timmar per år. Då krävs särskilda skäl och att situationen inte har varit möjligt att lösa på annat sätt. Tillsammans får allmän- och extra övertid inte överstiga 50 timmar per månad.
Gruvprojekt och andra stora byggen i Norrbotten lockar många till arbeten på annan ort med veckopendling som följd. Enligt flera som Kuriren har varit i kontakt med så saknar lagändringen någon större betydelse för dem även om de är positiva till att de får arbeta mer övertid. Många arbetar skift där de jobbar sju dagar och är lediga sju dagar, därför blir det trots allt inte så mycket övertid.
- Jag tror inte det påverkar så mycket, när vi har skiftgång så löser de av varandra, även om det är några som självklart arbetar övertid, säger Dan Kauppi, arbetsledare på Kauppi Entreprenad i Kiruna.
- Allt sådant är alltid positivt för det kommer alltid situationer när man behöver det, säger Ulf Halldén, platschef på Cliffton i Svappavaara.
Det är personer med specialkompetenser inom bygg- och anläggningsindustrin som är eftertraktade och kan vara svåra att ersätta. Därför blir det också de personerna som står för den största delen av övertiden.
- Det beror på vad som händer ute i verkligheten men det kan vara så att där hade det varit önskvärt att plocka ut lite fler timmar, säger Ulf Halldén.