Länsstyrelsen har delat ut utmärkelsen Årets by sedan 1994 och syftet är att lyfta fram goda exempel runt om i länet. Att Kuttainen präglas av framtidstro råder det inget tvivel om. För ett par år sedan lade kommunen ned byns enda skola. Det var inga större klagomål, i stället beslutade man sig för att starta en egen friskola som nu är i full gång.
- Kuttainen är ett bra exempel på hur man kan bygga en by och de visar vägen och är en förebild för vad ideellt arbete kan åstadkomma, sade landshövding Per-Ola Eriksson i sitt tal.
Överlägsna
Varför det var just Kuttainen som blev årets by 2011 var enligt Per-Ola Eriksson att de helt enkelt var överlägsna när de jämfördes med andra byar. De tittade på engagemang, kreativitet, föreningsliv, landsbygdsutveckling och miljö.
- Vi har tittat på de förslag som har kommit in och då satte länsstyrelsen olika poäng och det visade sig att Kuttainen var överlägset.
Kuttainen ligger två mil öster om Karesuando och har 337 invånare. Dessutom är det en av Sveriges yngsta samhällen sett till medelåldern. Nära hälften är mellan 0-19 år, något som också syntes i byn. Vart man än vände sig så var det några spralliga och glada barn som sprang omkring och lekte.
- Det här är Sveriges framtid, utbrast han i samband med att den stora checken delades ut.
Bekräftelse på arbete
Flera talare gav idel beröm till byn och dess invånare som arbetar stenhårt, ofta ideellt för att byn skall leva och utvecklas. Vad prispengarna ska användas till är inte klart, det blir ett gemensamt beslut i byn.
- Pengarna betyder inte så mycket men det är en bekräftelse på allt arbete vi har lagt ned, säger Håkan Siggemo.
Efter att priserna delats ut var det dags för en rundtur. Först ett besök på den nygamla skolan Tulinkisuando Friskola. Där bjöds alla barn på glass och de vuxna fick kaffe med tilltugg. Färden gick sedan vidare till bönhuset, som är en mycket viktig del av Kuttainen. Nära 80 procent av invånarna är kristna och varje söndag besöker flera hundra personer bönhuset.
Slutligen var det dags att fira med kaffe och tårta i bönhusets matsal. Lokalen var minst sagt överfull och det fanns inte sittplats åt alla fikasugna.
- Det är skönt att efter ett långt arbete så börjar framgångarna komma, nu börjar det bära frukt, säger Svante Pounu, kristdemokratisk kommunpolitiker och bybo.