Krögarnas kritik: "Kiruna gör inte något för företagen"

Restaurangerna vädjar till Kiruna kommun om att få ha öppet längre utan att servera alkohol. ”Kiruna väljer att inte göra något för företagen”, säger Johan Stålnacke på Spis.

Johan Stålnacke vill kunna ha öppet längre utan att servera alkohol. "Vi får många gäster mellan 18 och 20 att det blir en större risk för oss för att vi måste trycka in de gästerna", säger han.

Johan Stålnacke vill kunna ha öppet längre utan att servera alkohol. "Vi får många gäster mellan 18 och 20 att det blir en större risk för oss för att vi måste trycka in de gästerna", säger han.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-02-03 19:00

Johan Stålnacke vill veta, senast i ett mejl skickat under tisdagen, om kommunen kan tänka sig att slopa tillsyningsavgiften för alkohol som en del andra kommuner har gjort. Det är en avgift som krögarna betalar ett år i förskott. 

– Kiruna kommun har typ inte gjort nånting för att stötta företagen på orten under hela det här året som pandemin har pågått. Många kommuner har valt redan förra året att slopa tillsynsavgifter. Ännu fler verkar ha gjort det i år och har betalat tillbaka förra årets avgift, säger Stålnacke.

Har du haft någon dialog med kommunen under året?

– Ja, jag har försökt att ha det. Men det är som att köra huvudet i väggen att prata med Gunnar (Selberg, kommunalråd).

Vad säger Selberg då?

– Nej, men han säger egentligen rakt ut att företagen ska klara sig själva. Kommunen ska inte behöva hjälpa. 

Dennis Lind, vd på Camp Ripan, resonerar på samma sätt som Stålnacke. Problemet som krögarna främst vill ha hjälp med är öppettiderna. De upplever det som ett problem att hitta plats för turisterna att äta. Restriktionerna som gäller nu är att krogarna får bara servera alkohol till klockan 20 och senast 20.30 måste gästerna lämna och lokalen stängas. 

Men restauranger får öppna igen efter en timme och sedan ha alkoholfri servering. Det är den timmen som krögarna vill kunna skippa.

– Jag har försökt driva den här frågan nu när många kommuner väljer att låta gästerna sitta kvar även efter 20.30. Alkohol får serveras till 20 nu. I Lund har man till exempel sett genom fingrarna och säger ”låt gästerna sitta kvar, men servera ingen alkohol efter 20”. Jag har försökt ta det med Kiruna kommun också, men det är tvärstopp. De är inte intresserade av att lyssna, säger Stålnacke.

Dennis Lind säger att kommunen inte ens har varit ute och besökt krogarna. Han tycker också att reglerna i en stad som Kiruna inte behöver vara de samma som i Stockholm.

– I Kiruna har vi en fem-sex restauranger. Det är inga problem att komma ut och titta hur det ser ut hos oss. Vi jobbar aktivt hela tiden för att ha det coronasäkert. Men det är så lätt bara att få ett nej. Det är det som känns tråkigt. Det handlar inte om att vi ska sälja mer alkohol. Utan det handlar om att kunna behålla gästen lite längre för att slippas trängas i barer och vid kassor, säger Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!