Nu genomförs den nya skolstrukturen i Kiruna

Omdebatterad och kritiserad i flera år men på onsdag sjösätts den nya skolstrukturen i Kiruna. I dag svarar den biträdande förvaltningschefen Conny Persson på de hetaste frågorna om den stora förändringen. ”Det är en utmaning.”

 Conny Persson, biträdande förvaltningschef, säger att syftet med omorganisationen är att få en så likvärdig skola som möjligt i Kiruna.

Conny Persson, biträdande förvaltningschef, säger att syftet med omorganisationen är att få en så likvärdig skola som möjligt i Kiruna.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-08-23 06:00

2019 påbörjades en översyn av skolstrukturen. I och med stadsomvandlingen var planen först att bygga en ny grundskola i centrum med plats för drygt 500 elever. I sådana fall skulle tre grundskolor i centrala Kiruna behöva stängas. 

Istället fattades beslutet att en större omorganisation av den befintliga verksamheten skulle genomföras istället för att bygga en helt ny skola. Ett av de största problemen i skolan var bristen på behöriga lärare på vissa av skolorna, samtidigt som behörigheten var hög på andra skolor. 

Elever och lärare har nu flyttats om, och skolorna är nu indelade efter årskurser med flera paralleller istället för enstaka klasser på olika skolor. Syftet är att eleverna och behöriga lärare ska vara samlade på samma skola. 

Den nya organisationen skulle genomföras förra året, men med anledning av pandemin sköts planerna fram ett läsår. Förslaget har stött på en hel del kritik från olika håll. Ett föräldranätverket för att stoppa skolomvandlingen gjorde en namninsamling med cirka 900 underskrifter mot förändringen. Att barnen kommer att få längre till skolan har varit ett tungt argument samt flera skolbyten under grundskolan.

Även lärare har protesterat som menat att de kommer att tvångsförflyttas med hot om att säga upp sig har förekommit. 

Varför görs detta?

– Ambitionen med den här skolstrukturen är att vi ska göra en mer likvärdig utbildning genom att sprida ut de behöriga lärarna inom varje årskurs, säger Conny Persson, biträdande förvaltningschef.

Hur löser ni trafiksituationen?

– Det är en utmaning. Man vet inte hur flödena kommer att se ut, hur många som går, får skjuts eller kommer att ta bussen. Vi får se vilka åtgärder man måste vidta för att det ska vara en trafiksäker miljö kring skolorna genom att det blir så pass många yngre på en del av skolorna. Framförallt på Luossa, Bergaskolan och Tuolluvaara. 

– Åtgärder skulle kunna vara hastighetsbegränsningar, att hitta bättre avlämningszoner för eleverna vilket går att göra utan alltför dramatiska förändringar. Det vi har gjort fram till nu är att få ner hastigheten på Adolf Hedinsvägen så att det är en säker övergång där till alla Kirunabor, inte bara eleverna. 

Flera elever får längre till skolan. Hur har busstrafiken anpassats efter skoldagarna?

– Jag har inte fått någon signal om att det misstämmer. Oavsett om man åker med skolskjutsar eller linjetrafiken ska det fungera. 

Vilken har varit den största utmaningen?

– Det är som alltid att hitta personal. Oavsett vilken struktur vi har så är rekrytering och bemanning till våra verksamheter vår största utmaning. Det gäller inte bara Kiruna utan det ser ut så runtom i landet. 

Hur ser bemanningen ut sett till behöriga lärare?

– Jag har tyvärr inga siffror just nu, men som jag sa tidigare är den största utmaningen att få lärare oavsett om det är på förskolan eller grundskolan. Det kommer det även att vara framöver. 

Flera lärare har flyttats från sina tidigare arbetsplatser. Har lärare sagt upp sig på grund av omplaceringar?

– Det vet jag inte. Jag har haft mitt fokus på främst elevhälsan, kulturen och förskolan med anledning av att Eva slutar (reds. anm. Lönnelid, avgående skolchefen) kommer jag arbeta mer med de här frågorna.

– Men jag har sett att de har fått komma med sina önskemål, och de flesta har man kunnat tillmötesgå. Det var någon enstaka man inte hade kunnat göra det med. Men det var i våras och om det har hänt något under sommaren vet jag inte. 

Omorganisationen har stött på en del kritik. Bland annat om att barn måste byta skola flera gånger under grundskolan, längre väg till skolan och omplaceringar av lärare. Hur ser ni på den kritiken? 

– Det är inte konstigt att man får kritik och att det skapas oro när man gör en så här stor förändring. Men jag har största respekt för den oro och frågor som kan uppstå. Grunden för hela den här omorganisationen är att skapa likvärdighet. 

– Jag ska veta när jag skickar mitt barn till skolan att det finns behöriga lärare på den skolan. Det ska inte vara att någon skola sitter utan behöriga lärare och en annan med full behörighet. Det är huvudmannens ansvar att se till att skolan är så likvärdig som det någonsin går med den behörighet som står till bud, och det är vad vi har försökt kommunicera om och om igen. 

Så fördelas årskurserna

Så här blir den nya årskursfördelningen:

–  Elever från förskoleklass till årskurs tre går på Bergaskolan, Tuolluvaara skola och Luossavaara skola. 

– Årskurs fyra till sex går på Triangelskolan. 

– Förskoleklass till årskurs fem finns i Jukkasjärvi. 

– Årskurs fyra till nio på Högalidskolan. 

– Nya Raketskolan bibehåller nuvarande struktur med undervisning från förskoleklass till årskurs nio. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!