Kritik mot gemensamt gymnasium

Gymnasielärare i Kiruna kritiserar planerna på ett gemensamt Lapplands gymnasium till förmån för de fyra kommuners egna.  Lärarna menar att utveckling inte gynnas av stora organisationer och att det i stället öppnar för friskolor.

KIRUNA2008-11-24 06:00
Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokks kommuner vill lägga ner sina respektiva gymnasieskolor för att inom ramen för Lapplands kommunalförbund skapa ett Lapplands gymnasium. Syftet är att motverka det fakturm att elevantalet i de fyra kommunerna kommer att minska i framtiden. Med den nya organisationen ska man kunna erbjuda eleverna ett brett utbud av utbildningar med hög kvalitet och därmed locka de att stanna kvar i regionen. Konkurrenskraftigt
Med hjälp av distansundervisning ska eleverna oavsett i vilken av kommunerna de bor kunna ta del av utbildningen. Utbudet ska vara så komplett och konkurrenskraftigt att endast ett fåtal elever behöver söka sig utanför samverkansområdet för att få sina utbildningsbehov tillfredsställda. Men dessa planer lockar inte gymnasielärare på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Där har 78 av cirka 110 lärare skrivit på en protestskrivelse där man menar att förslaget bygger på önsketänkande och floskler och inga exempel på vad en gemensam gymnasieskola skulle vara bra för.- Vi håller med om att det är viktigt med utveckling av skolorna för att slippa lägga ner gymnasier. Men vi tror inte på att stora övergripande organisationer är rätt väg, säger Peter Pääjärvi, en av de kritiska lärarna.Han menar att kommunala gymnasieskolor är bra på att anpassa sig till både elevernas behov och kommunernas önskemål. Men det förutsätter att idéer kan födas och förverkligas lokalt.- Vi tror att detta nya kommer att vara fullt sysselsatt med att gardera sig för en helt rättvis fördelning och då kommer lokala initiativ att bromsas, säger han.Det enda konkreta förslag han säger sig hitta i utredningen är en detaljerad plan för hur ledningspersoner ska fördelas så noga som möjligt mellan orterna.Lärarna tror inte heller att eleverna kommer att glädjas över distansundervisning via videokamera och de befarar att ett "tungfotat kommunalt gymnasieförbund" gör att friskolor lyckas locka till sig elever och att det finns en en ökad risk för att eleverna flyttar längre söderut i landet.Remisstiden för att yttra sig i frågan har flyttats fram till sista november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om