Här är krisplanen efter lärarkaoset

Instagram och lärarpremier kan bli två faktorer för att på sikt lösa lärarkrisen i Kiruna. Nu kraftsamlas det för att vända trenden. "Målen och lagstiftningen måste uppfyllas", säger Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna kommun.

Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna kommun. Nu söker förvaltningen alla tänkbara möjligheter för att kunna locka lärare på längre sikt. Handlingsplaner tar form och en del av dem har landat på politikernas bord för beslut.

Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna kommun. Nu söker förvaltningen alla tänkbara möjligheter för att kunna locka lärare på längre sikt. Handlingsplaner tar form och en del av dem har landat på politikernas bord för beslut.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2022-10-29 05:00

Efter skyddsstoppen som lades av två olika fackförbund på olika skolor, Nya raketskolan och Vittangiskolan tidigare under hösten, så har skolförvaltningen vid Kiruna kommun kavlat upp ärmarna högt. Ett intensivt arbete pågår för att få ordning på bemanningsproblemen vid flera skolor. Viktoria Björklund som är kommunens skolchef menar att man måste jobba brett och tänka i nya banor.

– Vi jobbar jättemycket med bemanningsfrågan just nu och hela tiden. Vilken typ av erbjudanden kan vi ge till människor som kommer hit från andra kommuner? Om du lämnar en bransch och kommer tillbaka till oss i skolan, vad kan du få för förmåner?

Det handlar om allt från analysarbete som ska lägga grunden till förändringar i arbetsmiljön till marknadsföring via sociala medier. Men man för även dialog med näringslivet och ambitionen är att kunna erbjuda flera olika "morötter" för personer som skulle kunna vara intresserade av läraryrket. 

– Vi tittar på hur vi kan samverka med näringslivet. Hur kan kommunen och näringslivet jobba tillsammans för att locka människor med ”flyttpaket”? ”Om du kommer kan du får det här…”, säger Viktoria Björklund. 

– Vi kollar möjligheten att få till någon form av anställningspremie. Men också på vilka förmåner som vi kan ge genom att personer kan studera inom anställningen. För vi räknar inte med att det kommer flockar av utbildade människor, vi måste se till att utbilda dem själv. Då måste vi resurssätta det också, säger Viktoria Björklund. 

Skolchefen betonar dock vikten av att det måste vara ett rättvist system och satsningarna inte kan byggas enbart på enskilda rektorers budgetar. 

– Det får inte heller bli så att på en skola kan man ha möjlighet att ha heltidsanställning och få plugga 50 procent och ha full lön, och på en annan skola där kanske budgeten är sämre, där får man inte det. Det måste ju vara någon form av likvärdighet. 

Hur långt gångna är planerna på lärarpremier?

– Vi håller på att jobba med utbildningskontrakt nu, hur de skulle kunna se ut. Det är en fråga hos politiken nu. Jag kan inte gå in och säga exakt vilken procent det skulle handla om. Men det handlar om du får en anställning och du får ett förmånligt avtal att kunna studera under arbetstid där arbetsgivaren finansierar en del av det. 

De saker som skolchefen tar upp kan ta tid att omsätta i praktiken, ärendena ska rulla genom en politisk beslutsprocess och budget ska fastställas.

Kan ni komma att bli tvungna att ändra i nuvarande befintliga skolstruktur om det tar för lång tid? Stänga eller slå ihop skolor?

– Inte i dagsläget, men det är jättesvårt för mig att säga hur det blir framöver. Ytterst är det politiska beslut. Men om jag bara resonerar rent logiskt. Om vi har en bemanningssituation där vi har gjort allt vi kan göra och det ändå inte går. Vi har enheter där vi inte har folk för att kunna bedriva undervisning. Det är klart att då måste vi ju ställa oss frågan om vi kan ha undervisning där. Det skulle kunna leda till en massa konsekvenser för skolenheterna överlag. Har vi inte personal så kan vi inte ha öppet. Målen och lagstiftningen måste uppfyllas, säger Viktoria Björklund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!