Kris inom omsorgen i Kiruna – saknas 300 personal

Personalbristen inom vård- och omsorg i Kiruna fortsätter. Inför sommaren ser det värre ut än någonsin. "Det är kris, det finns inte folk", säger Gunilla Eliasson, huvudskyddsombud Kommunal.

Gunilla Eliasson och Rolf Johansson, huvudskyddsombud och skyddsombud Kommunal.

Gunilla Eliasson och Rolf Johansson, huvudskyddsombud och skyddsombud Kommunal.

Foto: Maria Unga

Kiruna2022-04-28 05:00

Kommunen saknar 300 sommarvikarier till hemtjänsten, äldreboenden och förskolorna. 

– Det är kris, det finns inte folk, inte nu och ännu värre kris blir det till sommaren. Det är 80-90 sökande på 400 sommarvikarietjänster, säger Gunilla Eliasson. 

Hon räknar upp olika anledningar som hon tror gör att folk inte längre vill arbeta inom vård- och omsorg. En anledning tror hon är att bemanningskvoten ändrades till 0,85 personal per boende. Ändringen av kvoten innebar en minskning av personal med 40 heltidstjänster. 

– Sedan har de tagit bort en ledig dag på ett sexveckors schema från hela äldreomsorgen. Och så har de börjat med minutscheman i hemtjänsten. De jobbar som i industrin, man går på minuter men det funkar inte med människor. 

Här räknas till exempel tio minuter i tidsåtgång till att ge mediciner. 

– Duschen har de minskat ner, förut hade man en timme, det har de minskat till en halvtimme. Städet har det minskat ner till en timme från två. Då jobbar vi bara fortare och fortare. 

Ibland ska personalen hinna med 30 besök hos äldre på ett arbetspass. 

– När jag började för åtta, nio år sedan så hade man tid att sitta och vara lite social, det är jätteviktigt, kanske det enda besöket på dagen som de får. Nu är det fort in, värma mat i micron och servera och så vidare till nästa. Så får nästa besök ta disken, det är inte skoj, säger Rolf Johansson, skyddsombud inom hemtjänsten. 

Gunilla Eliasson som själv arbetar inom poolen i hemtjänsten vittnar om att det blir mycket övertid. 

– Det är inte kul att ha övertid varje dag. Visst om det händer något och man nån dag stannar och blir sen, men inte dagligen. Till slut blir folk less, för man vill veta att man kan sluta klockan två eller fyra, säger hon.  

Låga löner är också en anledning till personalbristen tror Gunilla Eliasson. 

– Unga människor som börjar jobba får kring 20 000 kronor i lön, innan skatt. De har knappt råd att betala för en lägenhet i Kiruna med en sådan lön. 

Kommunal har nyligen gjort en undersökning om hemtjänstens arbetsvillkor. I Norrbotten svarar 26,5 procent att de vill arbeta kvar inom yrket om tre år. 42,9 procent av de tillfrågade upplever dagligen att det är svårt att ta kortare pauser under arbetsdagen. 

– Det är skrämmande siffror, det är jättetråkigt, säger Gunilla Eliasson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!