Kommunen satsar på tidig dragning av skoterleder

Kommunen kritiseras av Vinterstadens skoter- och fritidsförening för att vara långsamma med att dra skoterleder och att det satsas för lite pengar i jämförelse med det stora skoterintresset i kommunen. Nu vill föreningen se att en skoterrådsgrupp införs.

Vinterstadens skoter- och fritidsförening kritiserar kommunen för att påbörja prepareringen av skoterleder i centrala Kiruna för sent. I år satsar kommunen en halv miljon kronor på skoterleder.

Vinterstadens skoter- och fritidsförening kritiserar kommunen för att påbörja prepareringen av skoterleder i centrala Kiruna för sent. I år satsar kommunen en halv miljon kronor på skoterleder.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2022-01-07 06:03

I en skrivelse till kommunen är Vinterstadens skoter- och fritidsförening kritisk till att kommunen inte har presenterats någon plan för om en eventuell spåravgift ska införas och undrar när lederna ska börja dras.

De föreslår även att ett skoterrådsgrupp ska införas för att "Kommunen ska ha en bättre bakgrund till fattade beslut i snöskoterärenden" och ifrågasätter att budgeten för spårdragning minskat kraftigt senaste åren trots att Kiruna kommun är en av de skotertätaste i landet. 

Ärendet har lyfts i fritidsutskottet där Stefan Sydberg (M) är ordförande. Han säger, att kommunen inte ställer sig omöjlig till en sådan grupp. 

– Det gäller bara att hitta rätt aktörer som ska vara med i ett sådant sammanhang. Vi tog beslut i fritidsutskottet att fritidsenheten ska se över vilka som ska ingå i en sådan grupp. 

Bland annat polisen, räddningstjänsten och andra skoterföreningar kan vara möjliga parter i gruppen. Frågor som kan diskuteras kan bland annat vara standard på lederna, och hur de ska dras enligt Sydberg. 

– Det kan vara principiella frågor om skoterförbud som inte är kopplat till renskötseln. Exempelvis förbudet kring Riksgränsen har kritiserats. Det är ett område kommunen har låst fast där det är mycket trafik, säger Sydberg. 

Frågor kopplat till renskötsel kommer däremot inte att diskuteras i skotergruppen. 

– Det hanterar vi rakt av politiskt. Vår överenskommelse med samebyarna är att de ska skicka in förfrågningar om förbudsområden, och vi ska återkomma med beslut inom en vecka, säger Sydberg. 

Kommunen har haft planer på att införa ledavgifter för skoter. Något som inte kommer att införas detta år. 

– Vi har inte nått i land med frågan, och måste ha ett sätt att nå ut eftersom en avgift i Kiruna är frivillig. Till skillnad från skidspåren där det finns ett domslut på att man kan ta ut en kostnad. Och det finns en bra infrastruktur som inte finns på skoterlederna. 

– Lederna kommer att prepareras motsvarande som vi gjorde förra året vilket innebär de stora färdstråken mot älvarna. Det landar väl på en halv miljon ungefär, och arbetet kommer att påbörjas snart, om det inte redan har gjort det, säger Stefan Sydberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!