Kommunen har möjlighet att invända mot detta. I förlängningen, om oenighet skulle bestå, kan Kiruna kommun dras inför domstol, tingsrätten.
Barn- och elevombudet (Beo) hör till Statens skolinspektion och ska tillvarata barns och elevers rätt.
I anmälan till Beo uppgavs att tre elever i en skola i Kiruna kommun utsatts för kränkande behandling.
En av de utsatta hade enligt rapporter blivit nedslagen och fått ta emot smädelser. Ibland var flera elever med.
Det blev känt för personal och vårdnadshavare. En vårdnadshavare besökte klassen och pratade med den. Utfrysningen upphörde men äldre elever fortsatta kränka den utsatte, heter det i ärendet. Särskilt en elev betedde sig illa, av vad som angetts.
"Dumförklarad"
Den utsatte och vårdnadshavaren har rapporterat att också personal behandlade honom illa. Han blev dumförklarad inför klassen, upplevde han, och fick skulden för incidenter utan att det togs reda på vad som hänt. Vid ett tillfälle när en lärare ingrep skadade han sig och läraren skrek då "Inga krokodiltårar här".
Kiruna kommun ger en annan bild av olika angivna händelser och där beskrivs personalens agerande annorlunda. Personalen uppfattade samtidigt denna elev som otrevlig.
Beo finner att han utsatts för kränkningar. Utöver det inriktar Beo sig på huvudmannen Kiruna kommun, som brustit i arbetet.
Slag
En annan utsatt elev fick enligt anmälan ta emot smädelser, slag, knuffar, snöbollar och suddgummin. En del av detta skedde under raster.
Den tredje utsatte eleven blev väldigt rädd. Eleven fick ta emot tacklingar, smädelser och knuffar samt ytterligare attacker.
I samtliga fall återkommer en specifik elev som aktiv i attackerna mot de utsatta.
Det fanns tillfällen då ett par av de utsatta hölls hemma från skolan.
Skadestånd
I handlingarna kring dessa fall står det att vårdnadshavare fått ta initiativ och att skolan/kommunen inte agerat som man kan förvänta sig.
Beo finner att alla tre av de utsatta eleverna fått ta emot kränkningar och att kommunen såsom huvudman inte levt upp till skyldigheterna i skollagen. Beo anser att den första eleven ska ha skadestånd med 54.200 kronor, den andra med 134.500 och den tredje med 41.900 kronor. Ersättning för sveda och värk bör utgå.