Covid-19 sprids som en löpeld över länet och Kiruna är inget undantag.
– Vi har spridning på våra skolor också, det finns väl på stort sett alla skolor. Jag pratade precis med Högalidskolan, där har de covid. Det är många elever borta, men det går så mycket andra förkylningar. Det som utmanar mest är personalläget, att vi ska kunna bemanna skolorna.
Hur hög är frånvaron?
– Högstadiet på Högalidskolan hade nästan en tredjedel elever borta och ganska många personal borta. Och Raketskolan hade i början av veckan jättemånga personal borta. De kämpar för att hålla verksamheten flytande.
Är det covid som drabbat personalen?
– Det är både och, det är covid, det är hemmakarantän, det är förkylningar, det är effekter av vaccination, det är en blandning av alltihopa.
Undervisningen drabbas på grundskolorna.
– Det ju så här att det blir inställda lektioner, det går inte att köra verksamheten fullt ut. Då har de försökt komprimera dagarna och flytta de här inställda lektionerna till senare på dan om det går schematekniskt.
Hur många lektioner handlar det om?
– Det kan jag inte svara på, det varierar nog från dag till dag.
Under onsdagseftermiddagen fattade skolchefen beslut om följade åtgärder:
– Rektorerna på Högalidskolan 7-9 samt Raketskolan 7-9 har själva nu mandatet att avgöra om de kan bedriva närundervisning, alltså vanlig skola, eller om de ska ha fjärr- och distansundervisning. Detta gäller i så fall resten av veckan. Då handlar det främst om att kunna bemanna verksamheterna, säger Conny Persson.
Han konstaterar att det är några tuffa veckor som väntar.
– Det kommer att peaka i Norrbotten om två, tre veckor om jag har förstått Anders Nystedt rätt, vi ligger ju lite efter övriga Sverige. Två veckor framåt lär vi nog utmanas rejält.
Även på gymnasieskolan finns det en del frånvaro.
– Vi har en del personal som är sjuka. En del har lite symptom så de ger undervisningen via fjärr. Vi har ett antal elever som också är sjukskrivna, i det fallet vet vi inte varför de är sjukanmälda, för det registrerar vi inte. Men vi har möjlighet att ge undervisning via fjärr om det är en större andel i en klass till exempel som är borta. Men än så länge har vi bra rutiner och bra kontroll på det hela, men det är lite skakigt läge, säger Marianne Stöckel, gymnasiechef Lapplands gymnasium.