"Konsten ska skapa debatt och diskussion"

Det nya länskonstmuseet kommer att bli stort - det innefattar bland annat nästan 2000 kvadratmeter utställningsyta fördelat på fyra våningsplan. "Vi får möjlighet att visa konst vi inte kan visa idag", säger Maria Ragnestam, projektledare.

Förväntansfull. Projektledaren Maria Ragnestam är jätteglad över det nya länskonstmuseet som byggs i Kirunas stadshus.

Förväntansfull. Projektledaren Maria Ragnestam är jätteglad över det nya länskonstmuseet som byggs i Kirunas stadshus.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-02-13 13:10

I november stod det klart att länskonstmuseet hamnar i Kirunas nya stadshus och här om veckan berättade NSD om Kiruna kommuns stora investering i museet - hela 72 miljoner kronor vill man skjuta till.

Beslutet om att etablera ett länskonstmuseum i Kiruna innebär att Konstmuseet i Norr - ett samarbetsprojekt mellan Region Norrbotten och Kiruna kommun - avvecklas. Konstmuseet i Norr hade en slags nomadisk karaktär, även om basen fanns i Kiruna. I uppdraget ingick bland annat att man skulle verka över hela länet. Så kommer det blir även när länskonstmuseet står klart och verksamheten är igång. Närvaron ute i hela länet är fortsatt viktig, liksom länsperspektivet. Den största skillnaden blir förstås att verksamheten snart inte längre är hemlös.

Maria Ragnestam, bekant som projektledare för Konstmuseet i Norr, är förstås jätteglad för det nya museet. Nu får man nära 2000 kvadratmeter utställningsyta fördelat på fyra plan i den del av stadshuset som allra tydligast ska vara tillgänglig för allmänheten. Det vill säga våningarna i mitten som ser ut att "hänga ner" från taket. Utöver det får man bland annat ett eget arkiv i stadshusets källare.

Museet ska, liksom hela stadshuset, stå klart år 2018. Just nu gäller det för Maria Ragnestam och hennes kollegor att "bevaka bygget". Det vill säga se till att sådant som behövs till museet kommer på plats och att få upp diverse system - för personal, ekonomi och IT till exempel. Framöver ska ny personal anställas. Idag lutar det åt att museet får sex heltidsanställda medarbetare.

Maria Ragnestam berättar att länskonstmuseet inte kommer att ha någon permanent utställning, vilket många andra museer har.

– Tanken är att man ska komma tillbaka och se något nytt, förklarar hon.

Samtidigt ska museet förstås ha en egen samling. En miljon kronor ska sättas av till konstinköp varje år. Förenklat ska museet visa konstutvecklingen i länet. Med det menas både historisk och samtida konst. Man får också tillfälle att vässa den pedagogiska biten - som exempel ska ett slags skaparrum för barn och unga ska ingå i det nya museet.

– Jag önskar att vi fortsätter samla, visa och producera ny konst som kan fungera som en röst i samhällsdebatten och klarar av att skapa debatt och diskussion, säger Maria Ragnestam.

Kortfattat ger de nya lokalerna möjlighet att visa olika sorters konst. Detta både vad gäller innehåll och uttryck - tänk foto, rörlig bild, skulpturer, målningar, performance. De exakta formerna för hur verksamheten ska fungera och vad man ska göra är inte bestämda ännu. Men Maria Ragnestam förklarar att länskonstmuseet inte ska bli en institution som slår ut det befintliga konstlivet i Norrbotten, tvärtom.

– Det ska tillföra något nytt, bli ett tillskott, säger hon.

Läs mer NSD: "Nu har drömmen gått i uppfyllelse"

Läs mer NSD: "Kommunen gör stor investering i Kristallen"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om