Konferens för ökad kunskap
"Hur använder vi vår historia?" är temat på tvådagars-konferensen i Kiruna som startade under tisdagen. Initiativtagare är landstinget och tanken är att de omkring 100 deltagarna ska få ökad förståelse och kunskap om nationella minoriteter i Norrbotten.
- Konferensen behövs eftersom att jag ur mitt perspektiv stöter på en varierande kunskapsnivå hos handläggare vid myndigheter i länet om de nationella minoriteterna, säger Curt Persson, länsmuseichef i Norrbotten.
Sametinget är medarrangörer för konferensen.
- Det är viktigt att man vågar ha en öppen diskussion även om det rör svåra och kontroversiella minoritetsfrågor som till exempel relationer, markrättigheter, resursanvändning och språkanvändning, säger Lars Anders Baer, Sametingets styrelseordförande.
Marie Hagsgård, jurist och verksamhetsutvecklare vid Hovrätten i västra Sverige, talade under temat Vad innebär skyldigheten och möjligheten att samråda med samer och nationella minoriteter på det regionala och lokala planet? När hon läst en rapport från Europarådet insåg hon att Sverige på olika plan brister i samråd.
- Sverige är skyldiga att samråda både på det lokala och regionala planet och jag går med på att samråd är bra som komplement till lagstadgade minoritetsrättigheter. Vi ska samråda enligt internationella konventionsåtaganden i frågor om språk, kultur och traditionella näringar. Enligt svensk lag i frågor om samernas traditionella näringar för renskötsel, jakt och fiske samt i frågor som berör mark där samebyarna har renskötselrätt.
Marie Hagsgård ser goda samråd som en skyldighet, men också som en möjlighet.
- Involvera fler, inte bara eliten, på ett tidigare stadium för att förbättra beslutsprocessen. Börja diskutera nu, inte sen.
Bland föreläsarna finns också Lars Elenius, fil.dr vid Luleå tekniska universitet, Ingela Bergman, docent, Silvermuseet Arjeplog och Ole Henrik Magga, professor, Samisk högskole i Kautokeino.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!