Kommunen vill förebygga mutor och jäv

Kiruna kommun föreslås anta riktlinjer för att motverka mutor, jäv och korruption. "Vi behöver skapa en kultur där man kan arbeta förebyggande" säger kommunjuristen.

Kristina Zakrisson (S)

Kristina Zakrisson (S)

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2018-02-08 18:56

När Ann-Catrin Fredriksson berättar att man föreslår att kommunen antar riktlinjer mot jäv, mutbrott och korruption är hon snabb med att förtydliga den oturliga tajmingen.

– Detta har inget att göra med de oegentligheter som det skrivits om den senaste tiden, säger hon.

Polisen i Kiruna utreder just nu en anmälan om urkundsförfalskning som riktats mot en högt uppsatt chef på en av kommunens förvaltningar, samma chef har också beställt möbler till ett värde av 40 000 kronor som hämtats av chefen samma dag som de anlände till verksamheten. Men de här riktlinjerna har varit under utredning länge och skulle varit färdiga innan semestern förra året. De har ritats upp för att vara hjälp inför en annan typ av problem som politiker och tjänstemän på kommunen kan ställas inför.

– Jag som kommunjurist får mycket frågor och när det inte finns tydliga regelverk så ser vi ett behov av detta. Med sådana här frågor vill vi arbeta förebyggande, säger Ann-Catrin Fredriksson.

– Vi behöver skapa en kultur där man kan arbeta förebyggande och som får anställda att kan tänka efter, "Oj vänta, stopp, kan det här vara en oegentlig förmån?"

I dokument som ligger föreslaget finns ett maxbelopp på 200 kronor på vad en förmån kan vara värd innan den betraktas som oegentlig.

– Men i vissa situationer är självklart beloppet noll, så som vid myndighetsutövning och upphandling.

Det föreslagna dokumentet innehåller också exempel från domstolsfall.

– Därför att när man pratar om juridiska frågor kan det vara väldigt krångligt. Men lägger man fram en dom så förstår man vad någon har gjort och hur domstolen sett på det.

Ann-Catrin Fredriksson trycker också på en annan punkt.

– Jag tror att alla är väldigt medvetna om att man inte får vara jävig. Däremot tror jag inte att man är lika införstådd med att om man bryter mot jävet kan man dömas för tjänstefel. Där ingår sådant som annars kallas för vänskapskorruption eller nepotism som i praktiken betyder att man tagit ovidkommande hänsyn som inte har med ärendet att göra.

Riktlinjerna kommer att tas upp när kommunstyrelsens arbetsutskott träffas på måndag och välkomnas av både styrande och opposition.

– De kändes rimliga när vi gått igenom dem. Det kommer ju vara bra när någon anställd funderar över gåvor, att man kan ha ett dokument att vända sig till, säger Kristina Zakrisson (S).

Centerpartiets Gunnar Selberg tror även att det är bra för att medvetandegöra.

– I en liten kommun där det blir så att folk känner varandra kan det lätt bli att man gör fel utan att tänka på det. Att någon säger, "vi har en extra plats, det kostar inget, följ med oss" och sedan känner man sig skyldig att ge något tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om