Kommunen kritisk till utvinning av viktig metall

Geologimyndigheten SGU vill utvinna kobolt i Kiruna, men kommunen markerar mot framtida gruvbrytning.

Viktig metall Efterfrågan på kobolt, som bland annat ingår i de batterier som finns i elbilar, väntas bli allt störra framöver.

Viktig metall Efterfrågan på kobolt, som bland annat ingår i de batterier som finns i elbilar, väntas bli allt störra framöver.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kiruna2017-01-10 14:50

I Kiskamavaara nära Esrange finns gott om den ovanliga metallen kobolt. Nu vill SGU göra området till riksintresse och därmed skydda det mot åtgärder som kan försvåra framtida utvinning av metallen. Kommunen vill dock inte se någon gruvverksamhet där i framtiden.

– Vad jag förstår är det väldigt viktigt för staten och SGU att kartlägga de materialtillgångar vi har i Sverige. Det motsätter vi oss inte på något sätt. Men det här är ett område där vi har rymdverksamhet, rennäring och turism, och för kommunens del är de här verksamheterna prioriterade före en eventuell framtida gruvbrytning, säger Peter Niemi, kommunchef i Kiruna.

I en skrivelse till Kiruna kommun uppger Sveriges geologiska undersökning, SGU, att det sannolikt finns ungefär 2 500 ton kobolt i Kiskamavaara och totalt 19 000 ton i hela landet. Fyndigheten i Kiskamavaara, som ligger strax söder om rymdraketbasens område, är troligen landets största. Där finns också koppar och guld. Fyndigheten är känd av SGU sedan 1950-talet. Ingen brytning har skett där, men prospektering pågår.

EU räknar kobolt som en råvara med ekonomisk betydelse, samtidigt som tillgångarna i Europa är små. I höstas fick SGU i uppdrag av regeringen att undersöka möjligheterna att utvinna metaller och mineraler som är viktiga för miljö- och teknikinnovationer. Kobolt är ett sådant ämne – det ingår bland annat i litiumjonbatterier som används i elbilar. Elektriska fordon väntas bli allt vanligare framöver och med det väntas även efterfrågan på kobolt öka. Därför vill SGU göra området till riksintresse för att skydda det från sådant som kan försvåra framtida utvinning av metallen.

Kommunen har inget emot att SGU gör området till riksintresse. Däremot är man, i sitt yttrande till SGU, tydlig med att man inte vill se någon framtida gruvbrytning. Särskilt inte om gruvbrytningen skulle störa rymdverksamheten.

– Det var jätteviktigt för oss att markera det, säger Peter Niemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!