Kirunas kommunpolitiker har ett enigt beslut från 2022 om att man vill se sjukhuset vid Nikkaluoktarondellen, i anslutning till ett framtida resecentrum. Kommunens undersökningar av marken visar att det går bra att bygga ett sjukhus där. Men regionen är av annan åsikt. De har hela tiden velat se sjukhuset byggas på det så kallade TGA-området, mellan Tuolluvaara-tornen och golfbanan.
Region Norrbotten gick nyligen ut med att man kräver ett planbesked från Kiruna kommun, och att man inte ser något annat placeringsalternativ. Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) har tryckt på att det är bråttom nu.
Partikollegan tillika kommunalrådet i Kiruna kan tänka sig att lägga sin röst på regionens alternativ, men gör det med motkrav.
– TGA-området är ju tidigare tänkt att vara ett område där vi kan etablera bostäder. Men sjukhuset är en livsviktig nyckel, framför allt är det viktigt att vi får kirurgi och BB i det nya sjukhuset för att vi ska bli fler kirunabor. Vi behöver bli fler kirunabor och då gör vi bedömningen att det behövs kirurgi och BB, säger Mats Taaveniku (S).
Du kan tänka dig TGA-området men bara om sjukhuset får BB och kirurgi, inte annars?
– Vi förutsätter att det blir BB och kirurgi. Det finns inget inte för oss i det här läget. Framför allt utifrån den argumentation som regionen fört fram, att om skulle man placera sjukhuset på alternativ 2b (vid Nikkaluoktarondellen) så blir det ett mindre sjukhus. Vi tolkar det som att vi får ett fullgott sjukhus med basal vård, det vill säga inkluderat BB och kirurgi, på den nya placeringen.
Kommunen gjorde i somras markundersökningar på fler platser, vid Varggropen och vid södra Lombolo. De presenterades i höstas.
– Det gjorde vi för att vi inte ville riskera att placeringen av sjukhuset ytterligare drar ut på tiden. Framförallt vill vi inte riskera att man bygger ett sjukhus där nere på myren vid Nikka-rondellen om det innebär att vi riskerar att få ett mindre sjukhus med färre funktioner, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).
När kommunen får regionstyrelsens begäran om planbesked kan de lyfta frågan om placering till kommunstyrelsen igen. Regiondirektör Ulrika Sundquist berättar att hon nu har skickat en formell begäran.
– Det viktiga är att vi får ett sjukhus med stor flexibilitet för att kunna möta norrbottningarnas behov i många år framåt. Det pågår en förstudie för hur sjukhuset ska utformas. Kiruna sjukhus kommer vara en viktig del av norrbottningarnas vård precis som våra andra fyra sjukhus, säger Ulrika Sundquist, regiondirektör.
Innefattar det BB och kirurgi?
– I det här skedet har vi inte tagit ställning om något. Programarbetet börjar ju nu. Vi ser på en flexibilitet och att LKAB ska ersätta oss för samma funktionalitet som sjukhuset har i dag, utan att norrbottningarna ska drabbas av kostnader för det.
Regionen förhandlar fortsatt med LKAB om finansiering. Men klart är att det behövs ett nytt sjukhus, att det börjar bli bråttom med att sätta spaden i jorden och att LKAB ska bekosta sjukhuset. Det beräknas ta fyra-fem år att bygga sjukhuset.
Regionens arbete med att ta fram vad sjukhuset ska innehålla startar nu och beräknas ta ett år.
– Nyckelordet i ett modernt sjukhus är flexibilitet, vi ska förbereda för alla tänkbara specialistområden i sjukhuset. Sedan vilka som är från dag ett, det kan vi inte svara på innan programhandlingarna är genomförda, säger Unto Järvirova, projektchef region Norrbottens nya sjukhus i Kiruna.
Det är inte varje dag det byggs ett nytt sjukhus. Olof Moberg är förbundsjurist på Sveriges kommuner och regioner, och jobbar med planfrågor.
Kommunen har tagit beslut om en plats. Regionen vill se en annan. Vem bestämmer om de inte kommer överens?
– Det är en så stor investering så det får man väl utgå från att de kommer överens. Man kan ju inte lägga ett sjukhus där regionen inte vill ha ett sjukhus. Men det är kommunen som har planansvaret och så kallat planmonopol. Regionen kan inte göra något om kommunen helt är emot det för då blir det ingen detaljplan. Men kommunen ska naturligtvis höra med regionen, länsstyrelsen och andra kring synpunkter. Och utifrån det peka ut ett område.