Innan jul kom Riksrevisionen med rapporten: ”Omvandlingen av Kiruna och Malmberget – bristande underlag hos regeringen och LKAB”, där man bland annat framförde kritik mot LKAB:s och regeringens planeringsprocess innan stadsomvandlingen. Men förutom det rymde rapporten något som förste kommunalrådet i Kiruna Kristina Zakrisson (S) uppfattar som en känga mot kommunen.
– Bland annat påstås att vi och Trafikverket är överkompenserade. Och då undrar jag hur de gjort den bedömningen, vi har inte blivit tillfrågade.
Zakrisson vänder sig bland annat mot formuleringarna ”Det synes tydligt att kommunerna använt planmonopolet som hävstång för att utverka
högre ersättningar än vad Minerallagen stadgar” och ”Däremot synes kommunerna ha använt sig av planmonopolet som hävstång för att driva upp ersättningsnivåerna”.
– Man uttalar sig kritiskt mot kommunalt agerande på flera punkter, och så vitt jag förstår är det LKAB:s uppfattning som de för vidare.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet som genomfört en juridisk analys på begäran av Riksrevisionen och säger att Riksrevisionen sagt att han inte ska kontakta kommunerna eftersom det kan missförstås.
– Riksrevisionen får inte granska kommuner, utan den verksamhet som bedrivs av staten.
Han menar att det är problematiskt att bara en sida får komma till tals, i det här fallet LKAB, men att han utformat rapporten därefter.
– Jag försöker skriva rapporten så att ”om det här på det här sättet, så gäller det här”, men exakt hur det gått till vet vi ju inte. LKAB har ju i vissa diskussioner och protokoll antytt att så har varit fallet.
Att kommunen ska ha nyttjat planmonopolet för att få högre ersättning, alltså. Något som Kristina Zakrisson bestämt hävdar att man inte gjort.
– I underlaget står det att vi krävt en E10 som är överdimensionerad (se faktaruta), men det är precis tvärtom. När vi påbörjade diskussionen ville inte Kiruna kommun ha den sträckning som går idag. Vi ville att den skulle gå längre norrut, om det blivit billigare kan jag inte uttala mig om. Men vi sade till LKAB att det här kommer inte bli populärt och bland annat föreningar inkom med sypunkter. Då säger man från LKAB:s ledning att vi fixar det som föreningarna begär och därefter blev den nuvarande sträckningen av E10 klar.
– Efter det har vi från kommunen tittat på hur man kan minska kostnaderna, det kanske inte varit avsevärd minskning, men ändå tvärtom från vad som påstås i underlaget.