Exakt vilka konsekvenser som socialförvaltningens besparingar kan få törs inte de fackligt förtroendevalda för Kommunal i Kiruna, ordförande Åsa Pesonen, Marita Sirkka och Gunilla Eliasson sia i ännu. Men sparkraven får inte innebära att man tar in färre vikarier.
– Är någon borta blir det väldigt märkbart och det är många som sliter tungt, säger Marita Sirkka.
– Som det är idag är det personalpoolen som fungerar som ersättning när personer är borta uppbokad till 90 procent, säger Åsa Pesonen.
Gunilla Eliasson jobbar i den personalpoolen.
– Det är en lösning som fungerar väldigt bra, men vi behöver mer personal, säger hon.
Sparkraven kom redan 2014 men nu har beslutet om var pengarna ska sparas tagits. Men besparingar är ingen nyhet för de som arbetar inom socialförvaltningen.
– Vi har alltid levt med att det ska sparas, vi är inget vinstdrivande företag, men det gäller ändå att förvalta skattepengarna på ett bra sätt, säger Marita Sirkka, som arbetar inom LSS.
– Alla är medvetna om att det är begränsat med pengar, men man gör så gott man kan.
Parallellt pågår arbetet med en omorganisation inom socialförvaltningen och där har personalen "på golvet" hörsammats i framtagningen.
– Genom att undersköterskor, vårdbiträden, ja alla egentligen får sitta med i grupper där också chefer och skyddsombud ingår har de gjort sina röster hörda. Organisationen finns ju till för de anställda och därför är det viktigt att de har en egen röst, säger Åsa Pesonen.