Kommun slår larm om miljöbrott

Kiruna kommun planerar att lämna in en åtalsanmälan efter en brand i Bergfors under torsdagskvällen.

Takplåt och andra metalldelar har rensats bort från stationshuset i Bergfors.

Takplåt och andra metalldelar har rensats bort från stationshuset i Bergfors.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2013-09-28 06:00

Det totalförstörda huset tillhör Trafikverket, som gör sig av med byggnader som inte längre används i järnvägsverksamheten. Två av dem står i Bergfors, cirka fyra mil norr om Kiruna.

Nu överväger Kiruna kommun att agera sedan det så kallade manskapshuset i Bergfors förstörts vid en brand under torsdagen.

– Det får inte gå till på det här sättet, säger miljöinspektör Urban Jacobs. Vi har visserligen gett tillstånd att elda delar av huset, men bara efter att saneringen fullföljts. I det här fallet fanns elledningar kvar i huset och jag tror att det även kan ha funnits asbest kvar i ventilationsrören.

"Huset skulle ju brinna"

Jacobs betonar att han inte har hela händelseförloppet klart för sig. Det timrade byggnaden revs för hand, där trädetaljer samlades i en bränngrop, cirka 30 meter från huset.

– Ingen verkar veta hur branden startade, säger Urban Jacobs, som inte utesluter att byggnaden kan ha antänts av en gnista från bränngropen.

Det är Norrköpingsföretaget CI Miljö AB som sköter rivningen på entreprenad. Pär Larsson är ansvarig chef.

– Jag vet inte vem som tänt på, men det är inte mina mannar, säger Pär Larsson. I varje fall är det inte mycket att skriva om, huset skulle ju ändå brinna...Enligt miljöinspektör Urban Jacobs fanns det elledningar kvar i huset. Stämmer inte det?– Ja, det är möjligt att det fanns ledningar som var inbyggda i väggarna och som vi inte kom åt. Men vi hade i varje fall hunnit asbestsanerat hela huset.

Urban Jacobs påstår att det kan det ha funnits asbest kvar i ventilationsrören. Hävdar du att han ljuger?– Vi har tagit hand om närmare 3.000 kg avfall, däribland asbest från taket. Möjligen kan det ha funnits ett kilo kvar i ventilationsröret, men det kan knappast ha gjort så stor skada.

På måndag hamnar ärendet på åklagares bord, som får ta ställning ifall ett miljöbrott begåtts i Bergfors.

River byggnader

2005 startade Trafikverket sitt avvecklingsarbete och beräknas vara klar under 2013. Totalt ska närmare 1.100 byggnader rivas. För Norrbottens del handlar det totalt om ett 20-tal hus. Under hösten 2013 rivs; Bergfors station och banvaktsstuga, Stordalens station och banvaktsstuga, banvaktsstugan i Fjällåsen, ett garage i Niemisel samt Ljuså station. Ytterligare objekt utreds för närvarande av riksantikvarieämbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om