I de nordligare delarna av vårt län är det som bekant svårodlat vad gäller vanliga grödor som går att använda i matlagningen. De livsmedel som är närproducerade kommer i regel som närmast från kusten, bortsett från renkött.
- Vart tog alla de lokalproducerade råvarorna vägen? frågar sig Johan Lans samtidigt som han konstaterar att det är inne med ekologiskt och närproducerat.
Plockar själv
Johan Lans brinner verkligen för matlagningen och för att kunna erbjuda sina matgäster något som är så naturligt och närproducerat som möjligt har han börjat plocka egna växter, lavar och örter. De förädlar han sedan så att de ska hålla över vintern.
- Det handlar om trovärdighet, att ha de äkta råvarorna här uppifrån och det får inte heller vara råvaror som man säger är härifrån och sedan är det något annat.
I stället för kapris har han tänkt prova inlagd rölleka och som krydda till de hemlagade chipsen använder han blad från kvanne. Lite annorlunda kan tyckas, men det är faktiskt gott samtidigt som många av växterna även har medicinska egenskaper.
Vill gärna köpa
- Jag hade önskat att det fanns folk som plockade svamp, örter och växter och sålde till oss för det hade vi gärna köpt.
I dagsläget är det kökspersonalen själv som får stå för plockningen av växter och örter som används i matlagningen. I stor utsträckning försöker han också använda fisk och viltprodukter som är så närproducerade som möjligt.
- Det är svårare med vilt för det måste veterinärbesiktas innan vi får använda det i restaurangen.
Fokus är att erbjuda konferensgäster och gästerna som äter à la carte en upplevelse utöver det vanliga.
- Renkött är exotiskt första dagen men vi måste kunna erbjuda annat också.