Klättrar i viktiga guiden

Spis mat och dryck är en av vinnarna i årets White Guide. Med tre poäng till håller restaurangen nu mycket god klass. "Det här är ett kvitto på att vi gör något rätt", säger Johan Lans, krögare.

Mycket god klass. Nu har Spis mat och dryck, som Johan Lans och Johan Stålnacke driver tillsammans, fått fler poäng och en bättre ranking i White Guide.

Mycket god klass. Nu har Spis mat och dryck, som Johan Lans och Johan Stålnacke driver tillsammans, fått fler poäng och en bättre ranking i White Guide.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-03-12 19:39

För ett par dagar sedan kom årets White Guide - den största svenska restaurangguiden. Omkring 800 restauranger testas och av dem får 600 plats i guiden. Flera olika faktorer vägs in i betyget. Mat och dryck är förstås viktigt, men service och stämning i lokalen spelar till exempel också roll.

Läs mer: "Nya restauranger i Norrbotten i White Guide"

Spis mat och dryck listades i guiden redan 2015, fastän restaurangen då bara varit öppen i ett par månader. Sedan dess har Spis hållit "god klass" fram tills nu. Med tre poäng till har man nått kategorin "mycket god klass".

Allra flest poäng bland restaurangerna i Kiruna kommun har emellertid Icehotel. Flest poäng i hela Norrbotten har CG:s i Luleå. På White Guides hemsida kan man hitta alla restauranger som är med i årets guide.

Tidningen frågar Johan Lans och Johan Stålnacke, som driver Spis mat och dryck tillsammans, vad det betyder att vara med i guiden.

– För den svenska marknaden är White Guide viktig, säger Johan Lans.

Johan Stålnacke fyller i:

– Det är förvånansvärt många som håller koll på White Guide.

De påpekar också att höga poäng i guiden är en bra morot för personalen. Det är alltid en grupp som gör en restaurang framgångsrik.

Genom att läsa vilken mat de hemliga gästerna från White Guide ätit har Spiskillarna listat ut att besöket gjordes under senhösten, precis som under tidigare år. Men även om de vet ungefär när White Guide är uppe försöker de inte toppa formen till de veckorna, utan varje gäst räknas.

Både Johan Lans och Johan Stålnacke menar att Sveriges har en stark restaurangkultur jämfört med exempelvis Norge och Finland och de tror att White Guide, som funnits i tolv år, har bidragit till den utvecklingen. Samtidigt ökar folks förväntningar och Spiskillarna understryker att alla restauranger, även de med höga betyg i guiden, kan ha sämre dagar. Och att alltid motsvara folks höga förväntningar - som dessutom kan omfatta olika saker - är omöjligt.

De säger också att branschen inte verkar jaga poäng på samma sätt som för ett par år sedan. Spiskillarna upplever att fler försöker "göra sin egen grej" istället för sådant man tror ska poäng i guiden. Den här utvecklingen tycker de är sund. Samtidigt menar de att det förstås hade varit kämpigt att tappa poäng.

Spiskillarna håller också fram att restaurangerna i Kiruna, som till antalet inte är så värst många, håller en hög klass generellt. Konkurrensen är motiverande.

– Utan konkurrens tror jag det är svårt att bli bättre, säger Johan Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!