Redan under hösten 2022 flyttade merparten av alla verksamheter ut ur Kupolenhuset. Endast ett fåtal hyresgäster har huserat i den gamla gallerian under året i väntan på nya lokaler. För att hålla koll på hur marken i gamla Kiruna centrum påverkas av gruvbrytningen tar LKAB hjälp av både mätinstrument och okulära besiktningar, vilket innebär att LKAB helt enkelt går ut och inspekterar byggnaderna.
– Vi ser att rörelserna i Kupolen är större än vi hade velat de skulle vara vid den här tidpunkten, därför tömmer vi byggnaden. Säkerheten går alltid först. Det är inte på något sätt en akut tömning. Vi vill ge hyresgästerna bra förutsättningar för att komma in i de tillfälliga lokalerna i väntan på mer permanenta lokaler, säger Therese Lindroth, sektionschef på LKAB:s enhet för samhällsomvandlingen.
Kupolenhuset rymmer bland annat kommunikationsbyrån Heedmark. Verksamheten får en tillfällig lokal under resten av året innan det blir aktuellt med inflyttning i nya centrum. Axel Malmström, delägare och platschef i Kiruna, är inne på sista veckan innan semestern och har hamnat mitt i flyttstöket.
– Det känns skönt att lämna. Vi känner rörelserna i marken, bara i måndags var det tre sättningar tror jag. I och med att det också är en rivningsmiljö känns det lite otrevligt, något LKAB också var noga med att förvarna oss om att det skulle bli, säger han.
Under Kupolenhuset finns ett garage. Där syns konsekvenserna av gruvbrytningen som allra tydligast. Axel Malmström pekar på en spricka som löper tvärs igenom en del av infarten.
– Här till exempel ser det ut som att marken har rört på sig. Det känns som att det är rätt läge att flytta nu.
Att befinna sig mitt en flytt innebär vissa praktiska svårigheter. Abonnemang och annat som är lokalbundet måste ordnas. Att pausa verksamheten är inte heller aktuellt. Axel Malmström betonar att Heedmark haft en god kommunikation med LKAB under hela processen.
– Vi fick ett erbjudande om en ny lokal redan under hösten 2022, men vi valde själva att stanna kvar eftersom det kändes enklast så i väntan på vår lokal i nya centrum. Vi har fört en dialog med LKAB hela tiden och fått tillgång till alla konsekvensbeskrivningar, säger han.
På gatuplan i Kupolenhuset har Nordea sina lokaler. Banken flyttas nu tillfälligt till Sparbanken Nords gamla lokaler, granne med både Kupolen och Erskine-husen, där rivningsarbetet är i full gång.
– Det är lite annan konstruktion, det huset har inte källare och underjordsgarage som Kupolen har. Vi ser inte samma rörelser i marken kopplade till den byggnaden. Jag förstår att man tänker på närheten. Det har med andra saker att göra än bara markrörelser, det är också byggnadens konstruktion som spelar in, säger Therese Lindroth.
Enligt Therese Lindroth tar LKAB in "alla resurser som behövs" för att hjälpa till.
– Det beror lite på vad verksamheterna har för behov. Vissa får hjälp med allt ifrån packning och städning till lite anpassning av de nya lokalerna. Vi gör det som hyresgästerna behöver helt enkelt. Vi täcker samtliga verksamheters merkostnader för flytten och försöker också kompensera med hyresfritt och så vidare under de här månaderna.