"Känslan är att det är lite mer snurr på folk"

Fler kunder och mer köp med större exponering. Kiruna C ger handlarna möjlighet att expandera, och fler verksamheter är på väg in. "Målbilden har varit att skapa en helhet med bra mix av butikskedjor och lokala pärlor", säger Emma Graméus, centrumledare.

Butiksägaren Johan Andersson, med personalen Ida Olofsson, William Stålnacke och Malva Björkman.

Butiksägaren Johan Andersson, med personalen Ida Olofsson, William Stålnacke och Malva Björkman.

Foto: Sara Björne

Kiruna2022-10-26 09:00

Emma Grameús uppgift är att utveckla och marknadsföra Kiruna C, som är varumärket för de tre gallerior som numer huserar i Kiruna nya centrum. Hon är centrumledare, en nyinrättad tjänst hos Kirunabostäder, och hennes fokus ligger på det fyrtiotal butiker och verksamheter som har flyttat in i handelskvarteren 7, 8 och 9. Galleriorna heter, som de kvarter de ligger i, sjuan, åttan och nian. Invigningen av centrumkärnan hölls den 1 september och för Emma Graméus har tiden före- och efter invigningen inneburit en hel del jobb.

– Just nu är det allt ifrån att försöka få till matigt innehåll på hemsidan och fylla Instagram med liv till att planera för kommande aktiviteter. Första shoppingkvällen hade vi för någon vecka sedan. Sedan planerar vi för Halloween och vi planerar för julen samtidigt som vi bygger upp rutiner kring träffar med handeln. Jag håller också på och följer upp, utvärderar och utvecklar.

Hon jobbar nära både handlare och andra företagare som finns i handelskvarteren. Lyssnar av, känner in och använder många gånger "ett finger i luften" för att få en bild av vad som behöver göras.

Det är inte fullt ännu i handelskvarteren och flera verksamheter är på väg att flytta in under den närmsta tiden.

Får alla plats som vill ha en lokal?

– Vi försöker få till en bred mix så vi försöker att inte ta in samma typer av butiker utan det ska finnas en blandning. De flesta lokalerna är redan uthyrda. I dagsläget är vi i dialog med några intressenter för de återstående lokalerna. Målbilden har under hela uthyrningsprocessen varit att skapa en helhet med bra mix av butikskedjor och lokala pärlor.

Hur sammanfattar du situationen en och en halv månad efter invigningen?

– Det känns bra. Merparten är nöjda och tycker att den nya staden är fin. Sedan är det många handlare som tycker att det är toppen med nya lokaler, att de har fått anpassa sin egen lokal till verksamheten. Precis som de vill ha det. 

De tre handelskvarteren utgör numer kärnan i Kiruna C tillsammans med stadshus, företagslokaler, hotell samt kulturhus utöver de bostadshus och andra kommunala verksamheter som också byggs. Men det kommer nya handelsutrymmen i takt med att centrumkärnan vidgas och expanderar utåt. 

– Det är mycket som ska till. Kulturbyggnader ska in på sikt och det är mycket som pågår. Min roll är dock galleriorna men vi formar nätverk för det övriga. 

Hur rullar affärerna för handlarna?

– De flesta verkar tycka att det går bra. Vissa tycker att det går mycket bättre för de har fått ett bättre läge, några har sagt att de har fått ett helt annat kundflöde än vad de hade tidigare. Tidigare kanske man hade fler kunder på förmiddagen medan nu har man fler på eftermiddagen. Allt det här gör att vi måste tänka nytt, att man inte bara kan utgå från hur det funkade i gamla staden utan nu måste vi testa nya saker och ha tålamod. 

Än finns en del att göra. Man har inte smyckat galleriorna än och det finns utrymmen som ska hanteras. Idag vet Emma Graméus inte heller hur besöksstatistiken ser ut. Hon jobbar på att få fram ett underlag för september månad. 

– Vi har inga siffror på besöksfrekvensen eftersom vi inte har mätare. Just nu tittar vi på september men jag har ingen färdigställd data än. 

För tio år sedan startade Johan Andersson och Marcus Lygnersjö friluftsbutiken Höjdmeter i Kirunas dåvarande centrum. Nu har de på plats i nya centrum och har fått två lokaler. 

– Vi var trångbodda i den gamla lokalen, speciellt under de senaste 3-4 åren. Här får vi bättre plats med vår verksamhet såsom den har utvecklats de senaste åren, säger Johan Andersson. 

I mitten av augusti fick de börja flytta in i de nya lokalerna och den 1 september slogs portarna upp. Under fyra års tid har de planerat flytten och de är nöjda med läget.

– Jag tror att den stora vinningen här nere är att det blir så koncentrerat. I gamla centrum var det lite glest mellan verksamheterna. Vi kan exponera oss på ett helt annat sätt. 

Vad gäller försäljning så är september inte en representativ månad att utgå ifrån, för en butik som säljer frilufts- och aktivitetsprodukter. 

– Det är svårt att se om försäljningen har ökat. Men känslan är att det är lite mer snurr på folk. Det är ju fortfarande en byggarbetsplats. Jag förväntar mig inte en explosion av försäljningen nu utan jag tror att det kommer att växa långsamt med tiden. Så inom 2-3 år så kommer det vara mycket bättre än på gamla stället. 

När de startade butiken var de specialiserade på toppturer, friåkning och terränglöpning. Nu har butiken både cykelverkstad och längdspecialist. 

Höjdmeter har gått från 200 kvadratmeter och 2,5 tjänster till 300 kvadrat nära en fördubbling av heltidsanställda. De har två lokaler i nya centrum. De har fortfarande kvar sin cykelverkstad i gamla centrum fram till årsskiftet. 

Anrika klädbutiken, Centrum, som ägs av familjen Lindgren låg tidigare i en gammal byggnad med karaktär vid Meschplan i gamla centrum men har nu flyttat till nians galleria. Kerstin Nilsson, som har jobbat för tre generationer ur ägarfamiljen, Lindgren, har flyttat med till nya centrum.   

– Det har varit jätteroligt att vara med i den här flytten. Det blir ett annat flöde, sedan har vi jättebra kontakt med de andra som har butiker här, säger Kerstin Nilsson.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

"Vi var trångbodda i den gamla lokalen, speciellt under de senaste 3-4 åren. Här får vi bättre plats med vår verksamhet såsom den har utvecklats de senaste åren", säger butiksägaren Johan Andersson.
"Vi var trångbodda i den gamla lokalen, speciellt under de senaste 3-4 åren. Här får vi bättre plats med vår verksamhet såsom den har utvecklats de senaste åren", säger butiksägaren Johan Andersson.
Verksamheter på väg

Sju butiker och kontor, Sukmas kitchen, Norrfinans, WSP, Inre Kraft, Enerqi, Sushi Take Away och Hörnell, är på väg att flytta in med start nu i slutet på oktober och framåt. 

Lagom till jul kommer det att vara totalt 44 verksamheter i Kiruna C och Sjuan, Åttan och Nian.

Källa: Kirunabostäder

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!