Riksrevisionen har granskat regeringens och LKAB:s planeringsarbete inför beslutet om ny gruvbrytning i Kiruna och Malmberget. I rapporten identifierar Riksrevisionen omfattande brister i arbete som föranledde samhällomvandlingen. Saker som kommer att få effekter för boende i de bägge kommunerna Kiruna och Gällivare.
Gunnar Selberg (C), oppositionspolitiker i Kiruna välkomnar rapporten.
– Jag känner en otrolig lättnad nu, äntligen börjar någon uppmärksamma bristerna, säger han.
Han hoppas att detta kommer att förändra attityden kring samhällsomvandlingen.
– Nu måste vi vända upp de dolda korten. Vad är det LKAB egentligen håller på med? Vad vill de?
Vice kommunalråd Stefan Sydberg (M) är inte förvånad att kritiken kommer från Riksrevisionen men menar ändå att man måste ha förståelse för situationen.
– Det finns ingen som någonsin gjort detta förut i den här omfattningen, det vore konstigt om man lyckats göra rätt på första försöket. Ur det perspektivet måste man ha en viss förståelse. Precis som vi på kommunen måste bryta ny mark när vi brottas med en lagstiftning som inte är anpassad för det här så stöter LKAB på samma problem.
Riksrevisionen menar att LKAB underskattat kostnaderna för samhällsomvandlingen, men Stefan Sydberg tror att utkomsten kommer att bli positiv ekonomiskt.
– När fyndighet 1365 är helt utgrävd så, och det här är bara en uppskattning, kommer det att vara malm till ett värde av cirka 400 miljarder kronor, säger Stefan Sydberg.
Men han sällar sig till kritiken om regeringens bristfälliga planeringsarbete.
– Och det har ingen betydelse vilken regering som har suttit, man har med kall hand knuffat över ärendet rakt i armarna på LKAB. Regeringen skulle ha tagit ett betydligt större ansvar i den här frågan.Även i Malmberget känner man att regeringen borde varit mer närvarande.
– Jag skulle säga att vi har fått lösa det här efter bästa förmåga mellan kommunen och LKAB utan regeringen, säger Malmbergets kommunalråd Jeanette Wäppling (V).
Hon vill inte uttala sig vidare innan hon läst igenom rapporten ordentligt.
– Men jag hoppas att den här rapporten kan leda till tydligare riktlinjer och hoppas att det blir bättre framöver.