Kirunapolitikerna ense: "Bygg modulhus"

Modulhus, så stavas politikernas lösning på bostadsbristen i Kiruna. Gunnar Selberg (C) och Mats Taaveniku (S) är överens så långt.

Gunnar Selberg tror att lösningen till bostadsbristen finns i att underlätta för privata investerare. "Det finns flera som står i startgroparna, kommunen behöver bara bereda vägen genom detaljplaner och enklare bygglovshandläggning", säger han.

Gunnar Selberg tror att lösningen till bostadsbristen finns i att underlätta för privata investerare. "Det finns flera som står i startgroparna, kommunen behöver bara bereda vägen genom detaljplaner och enklare bygglovshandläggning", säger han.

Foto: Maria Unga

Kiruna2018-11-19 19:23

Emma Wikström sitter i bostadsbristens rävsax. Åratal av kötid räcker inte till en skälig bostad. Möjligheten att köpa bostad genom ett lån är inte rimlig. Hon är bara en av många i Sverige som upplever samma problem.

– Tyvärr är den situation som beskrivs inget nytt, bostadskrisen var påtaglig redan innan stadsomvandlingen drog igång på allvar. Jag tycker själv att det här borde kommunen tillsammans med LKAB:s fastighetsbolag hitta lösningar på, säger Mats Taaveniku.

I Kiruna har bostadsbristen varit en verklighet under många år och ett flertal projekt har sjösatts under samhällsomvandlingen. Men frukten av dessa är flera år bort. Mats Taaveniku (S) tror att modulhus kan vara lösningen på kort sikt.

– Det borde finnas möjligheter med dagens modulhuslösningar. Det gäller att hitta ett område där man kan upprätta modulhus för att klara av de akuta situationerna.

Näste kommunalrådet Gunnar Selberg är inte främmande för modulhus.

– Modulhus kan vara jättebra för att få ner kostnaderna, ungdomar är inte ute efter modern konst på väggarna eller passivhus. De vill ha tak över huvudet och då kan modulhus som är relativt billiga och går ganska fort att ta fram vara ett jättebra alternativ.

Men Selberg vill ändå låta marknaden sköta saken och bara om det inte går överlåta till KBAB att bygga bostäder.

– Den förändring som blir nu när vi tillträder är att vi måste skapa förutsättningar för investeringar, ta fram fritidshustomter, lätta upp detaljplaner och sluta krångla med företagen. Det ska kännas som att det är lätt att investera i Kiruna och det gör det inte idag.

– Det finns två enkla saker vi kan göra: Bromsa avvecklingen av bostäder, Gruvfogdegatan står som betongskelett nu hade det inte gått att bo i de husen ett tag till? LKAB säger ju att de vill ha framförhållning och hinna i tid och visst så är det ju. Men vi kan inte låta det gå ut över Kirunaborna.

– Den andra saken är att vi tar fram entreprenörsboende. Idag hyr entreprenörer bostäder i andra hand som annars varit tillgängliga för privatpersoner.

Hur många bostäder behöver Kiruna?

– Det är ju en fråga som alla ställer sig och den är väl relevant kanske, om vi planerar för att få tillväxt. Jag vet idag inte hur många bostäder som behövs, men vi siktar på 2000 nya arbetstillfällen till 2033 så det borde betyda en befolkning på kanske plus 4000 och även om vi tror på gruvan handlar jobben mestadels om rymden och turismen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om