Kirunapartiet ska läggas ner efter 28 år

Redan innan förra valet fanns planer på att skrota Nya Kirunapartiet. Nu har av allt att döma Lars Törnmans gamla parti gjort sitt. "Vi har beslutat enhälligt att lägga ner", säger Per-Erik Tapani (NKP).

Dan Lundström, Stefan Jakobsson, Per-Erik Tapani och Kenneth Stålnacke i Nya Kirunapartiet under den bussburna presskonferensen som Stålnacke ordnade inför valet 2018.

Dan Lundström, Stefan Jakobsson, Per-Erik Tapani och Kenneth Stålnacke i Nya Kirunapartiet under den bussburna presskonferensen som Stålnacke ordnade inför valet 2018.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2022-06-11 11:00

Senast fick de 2,9 procent av Kirunabornas röster och ett mandat i fullmäktige. Det var svårt att få in nytt blod och inför valrörelsen fanns planer på att lägga ner. Istället lämnade ex-kommunalrådet Kenneth Stålnacke Socialdemokraterna för att i mars 2018 bli ledare för "Nya Kirunapartiet".

Han toppade listan med 16 namn och kryssades in på det enda mandatet, men efter några månader hoppade han av och blev politisk vilde. Att insynsplatsen i kommunstyrelsen gick till Lilly Rönnebro blev droppen, enligt Stålnacke men i partiet var åsikten att han petats efter det misslyckade valet.

Idag har många på listan med kandidater lämnat. Ett exempel på åderlåtningen är att Wilma Krook, som 23 år gammal lyftes fram av Kenneth Stålnacke som ersättare, valt att sluta med politik.

Per-Erik Tapani, som var femma på listan, bekräftar att partiet är på väg att läggas ner för gott.

– Det finns inte folk som vill jobba politiskt, det är bara pensionärer. Alla är mellan 60 och 80 år, det är svårt att få ungdomarna att engagera sig, säger han.

Har Kirunapartiet spelat ut sin roll?

– Ja, jag tycker i alla fall att det känns som det. Sedan vad Lilly tycker vet jag inte, men det läggs ner.

Han var själv inte med under "guldåren" med Lars Törnman men är aktiv i politiken än. Han berättar att en grupp andra aktiva är i Stockholm på en "avslutningsresa", däribland ordföranden Lilly Rönnebro som i år kandiderar på 13:e plats för Moderaterna i Kiruna.

Det har varit lätt att tappa suget efter två raka val med två procent.

– Nej, det är inget kul alls. Vi hade ett mandat men då sparkade vi ut Kenneth och han tog det med sig.

Per-Erik Tapani berättar att det inte ens gjorts ett försök att få ihop en lista.

– Nej, vi har beslutat enhälligt att vi lägger ner. Det är 99 procent att det inte blir något.

Kirunapartisten Kenneth Ruokamo, 67, har nu lämnat politiken. Men han var med på storhetstiden och säger att det var kul så länge det varade.

– Vi har gjort vårt. Vi har stridit så långt det höll, sedan får andra ta över. Det är verkligheten.

Kirunapartiet föddes ur ett missnöje med Socialdemokraterna. I valet 1994 steg de upp och fick 33 procent. Samtidigt rasade S och tidigare gruvarbetaren, Gruvtolvans ordförande, Lars Törnman blev kommunalråd.

De hade runt 30 procent av väljarstödet under fyra mandatperioder. I valet 2006 försökte de ta sig in i landstingsfullmäktige och med 137 röster till hade de kommit in.

Men sedan kom fallet.

Kirunapartiet backade kraftigt både 2010 och 2014. Sedan dess har de legat på marginalen.

I en intervju i februari berättade Törnman att han inte saknar rampljuset. Nu säger han att det inte var meningen att de skulle fortsätta.

– Tanken med Kirunapartiet var inte att vi skulle vara alltför länge utan det var ju en protest mot snedsprång som vi upplevde att man gjorde inom socialdemokratin när det gällde vårt sätt att se på samhället, säger han.

Mot slutet av 2000-talet var planen att slå ihop med Socialdemokraterna, men några partikamrater ändrade sig och efter turbulens blev det inte så.

Törnman valde att avgå.

– Från den stunden har det blivit den här golgatavandringen.

Känns det sorgligt att det försvinner?

– Kirunapartiet försvann redan med myteriet. De körde vidare med namnet och fick fyra mandat i första valet men i sista valet fick de ett. Så egentligen försvann partiet redan då.

Vi har sökt Lilly Rönnebro utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!