Med bara ett par veckors förberedelsetid stod det klart för den mångmeriterade konditorn, Franciane Tartari, att hon är nominerad till finalen i Årets konditor 2018, som hålls under Stockholmsmässan, 11-12 oktober.
– Jag tvingades bryta semifinaltävlingen eftersom jag är allergiker och fick en allergisk chock. Men juryn tyckte att jag hade det bästa bakverket och därför får jag ändå tävla i finalen, säger hon.
Det är bråda tider för den brasilienättade konditorn som tidigare vunnit flera internationella priser för sin bak- och garneringskonst. För två och ett halvt år sedan flyttade hon till Kiruna, där hon rotat sig och skaffat hus. Hon trivs med sitt jobb som chefskonditor på FIKA by SPIS, men det kan ibland vara en nackdel med de långa avstånden. Som under den närmaste tiden.
– Jag får köra bil ned till tävlingen. Jag gör det för att få med ingredienserna. Det är svårt med logistik och transporter härifrån. Och det blir en hel del av norrbottniska specialiteter med på bilresan, säger hon.
Fem finalister ska göra upp om titeln Årets konditor, eller konditor-SM, om man så vill. I tävlingen ingår fyra moment; tårta, tre sorters söta "finger foods", en tallriksdessert och ett hemligt moment. Franciane Tartari har deltagit i många internationella tävlingar inom sitt gebit och har sedan tidigare en världsmästartitel. Hon är världsmästare i att skapa skulpturer av socker. Men trots sin stora tävlingserfarenhet så är hon nervös inför Årets konditor.
– Ja, det är jag. Det är så kort om tid. Jag måste träna och öva mycket och har svårt att hinna, säger Franciane Tartari.